I Brasiliens nabolande stiger skovfældningen markant. Det kan få alvorlige konsekvenser for klimaet om kun 15 år …
Af WWF
En helt ny rapport fra WWF dokumenterer, at imens fældningen af regnskoven aftager i Brasilien, så stiger den i en række af Brasiliens nabolande. Dermed er hele den samlede afskovning i “Andes-landene”: Colombia, Ecuador, Peru og Bolivia nu lige så stor som hele Brasiliens afskovning alene. Den drastiske udvikling er sket indenfor ganske få år. Fortsætter det på den måde, vil en fjerdedel af Amazonas være væk i 2030.
Og afskovningen i de fire “Andes-lande” forventes faktisk at stige yderligere i de kommende år:
– Vi ved for eksempel at Bolivia vil fælde endnu mere skov i de kommende år for at give plads til sojaplantager. Nogle kilder siger, at op mod 1 million hektar årligt vil blive fældet, hvilket vil få katastrofale følger for klimaet og regnskovens vilde dyr og planter, fortæller skovbiolog hos WWF Verdensnaturfonden Thor Hjarsen og forsætter:
– Vi kan se, at “skovfældnings-fronterne” i Amazonas er rykket til netop Colombia, Ecuador, Peru og Bolivia. Ifølge vores nyeste rapport kan altså 25-30 % af Amazonas’ regnskov være væk om bare 15 år. Desuden vil yderligere en fjerdedel af Amazonas være så ødelagt, at skov-økosystemets positive virkning på Sydamerikas klima kommer i fare. Forsvinder regnskoven kommer der markant mindre nedbør og resultatet er vandmangel og tørke. Derfor er det vigtigt, at udviklingen vendes, og det arbejder vi selvfølgelig for i WWF Verdensnaturfonden.
WWF´s rapport viser, at de primære årsager til den stigende skovfældning i nye områder af Amazonas er soja- og palmeolieplantager, kvæglandbrug, samt olieefterforskning og anlæggelse af veje. Det er den international handel og efterspørgsel, som driver udviklingen – og såvel soja- som palmeolieproducenter stærkt stigende efterspørgsel på deres produkter i de kommende år.
WWF’s rapport blev offentliggjort på klimatopmødet i Lima tirsdag.