Mennesket har fire ting, vi kan forholde os til, når vi står overfor en opgave, der skal løses. Hunden har kun to
Af Michael Sand
Inden man begynder at arbejde med den nye hund, er det afgørende, at man sætter sig ind hundens måde at tænke på.
Hvor klog er en hund? Holdningerne er mange men inden diskussionen griber om sig, bør man dog være klar over, at intelligens ikke er tilstrækkelig videnskabeligt defineret.
Med andre ord kan vi næppe tale om kloge og dumme hunde. Eller for den sags skyld om kloge og dumme mennesker.
Forskel på menneske og hund er der dog. Modsat hunden ved vi nemlig, at vores handlinger har langsigtede konsekvenser. Og så er vi født med en vis logisk sans. Noget som hunden næppe besidder.
Dertil har vi, ligesom hunden, vores instinkter og erfaringer. Alt i alt har vi fire ben at støtte os til, når vi skal træffe en beslutning.
Hunden har kun to at rådføre sig med, nemlig dens instinkter og erfaringer. Den handler med andre ord ud fra det, som instinktivt føles rigtigt og ud fra dens erfaringer med lignende situationer.
Når der diskuteres intelligens, har hunden således kun to ben at støtte sig til, nemlig dens instinkter og dens erfaringer.
Vi har, foruden vores instinkter og erfaringer, tillige logisk sans og forståelse for vores handlinger. Alligevel klarer den tobenede hund sig formidabelt. Ofte så godt, at vi tror, den er klogere, end den rent faktisk er.
Vil man se nærmere på hundens intelligens, må man dog skabe sig visse rammer for diskussionen.
Derfor vil der i kommende opdateringer blive set nærmere på hundens brug af instinkter og erfaring samt dens manglende forståelse for logik og konsekvenser af egne handlinger.