Danske fasanjagter er ikke kun forbundet med udsatte fugle og lange vildtparader. Det erfarede to nordmænd, da de jagtede fasaner så vilde og utilregnelige som de skovfugle, de kender hjemmefra
Af Netnaturshop.dk
Tekst af Michael Sand
Første såt. Solen var akkurat stået op, og to norske jægere, Jakob Jødahl og Kjell Tore blev anvist deres pladser.
Begge lettede de på hatten og takkede for posten. De vidste, de havde fået de bedste pladser. Såfremt der var vildt i såten, ville det sandsynligvis komme for akkurat der, hvor de to gæstejægere stod klar med ryggen mod vestenvinden, der har hersket i Store Vildmose siden tidernes morgen.
Snart kunne vi høre driverne fløjte ad hundene. Drevet var i gang, og et par bretoner dukkede op i hæsblæsende tempo på en sneklædt stubmark.
Fra skelkant til skelkant gik det, mens nattens snedrys stod omkring dem som stjernestøv. Og de præmierede hunde havde da også stjernestatus. Uden dem ville dagens resultat være givet på forhånd. Da ville der ikke være vildt at hænge på Luneborgs vildtkrog, når dagen var omme.
Det nordjyske ægtepar Lene og Michael Kaufmann udsætter nemlig ikke vildt på de 150 ha blandet jagt, som de råder over. Det er naturens egen produktion, som må stå for skud, når de et par gange om året kalder sammen til fællesjagt på ejendommens arealer.
Nej, til dåvildt
En stor då viste sig pludselig foran en af hundene. Men den tog ikke notits af dåvildtet og fortsatte uanfægtet sit søg over marken. Måske fordi hundeejeren kaldte ad hunden. Afstanden mellem skyttekæde og driverkæde var endnu stor, og det kan være tilfældet, selv om fløjtet ikke nåede op til det sted, hvor jeg stod. Uanset var det tankevækkende, at det store dyr ikke hev den jagtglade breton med på en hæsblæsende hetz gennem terrænet.
Men dåen var ikke ude af farezonen endnu. På listen over jagtbart vildt blev der tidligere på morgenen nævnt råvildt, og jeg krydsede fingre for, at de to nordmænd havde forstået alle detaljerne i parolen, der for kort tid siden blev fremført på dansk men med tydelig nordjysk accent.
Råvildt er jagtbart, men dåvildtet er fredet og må desuden kun nedlægges med kugle.
Men der er ikke så langt fra dåvildt til råvildt. Og når danske jægere kan træde ved siden af under fremmede himmelstrøg, kan norske jægere vel også, tænkte jeg, mens den store då i fjedrende galop nærmede sig de to jægere.
Beretningen fortsætter i
Jagtbogen – Kronhjorten,
der kan bestilles i Netnaturshop.dk
Indhold:
Jagtbogen – Kronhjorten
Råvildtjagt på sk,
Vildged i New Zealand
Sidste tur til Afrika
Gåsejagt i Danmark
Possum i New Zealand
Andejagt i Danmark
Haglbøssejagt i Danmark
Sikahjort i Danmark
Vildsvin i Tyskland
Kronhjort i Tjekkiet
Trækjagt i Texas
Duejagti Danmark
Muflon i Tjekkiet
Råbuk i Sverige
Returbuk
Kronhjort i Danmark
Læs mere i “Jagtbogen – Kronhjorten”
Bogen indgår desuden i en helt ny bogpakke:
De tre store, som kan bestilles HER