Rynket rose – af de fleste vist blot kaldet hyben – har før i tiden været en populær vildtplante, da den villigt gror over alt. Men den er også fantastisk til marmelade
Af Redaktionen
Rosen har nu efterhånden bredt sig så meget, at Naturstyrelsen intenst bekæmper den flere steder. Her kan du også yde dit beskedne bidrag, nemlig ved at plukke frugterne og lave marmelade af dem.
Men husk – smid ikke frøene i naturen bagefter – så er vi nemlig lige vidt.
Hybenmarmelade
Du skal bruge:
1/2 kg rensede hybenskaller
2 æbler
350 ml vand
Saft af en citron
350 g rørsukker
1 stang vanille
2 tsk. Rød Melatin
Atamon
Sådan gør du
Find et krat med Rynket Rose eller en anden hyben-rose, og pluk en masse modne hyben – jo flere, jo bedre.
Skyl og rens dine hyben, og hak dem fint på et bræt.
Kog dem i en gryde med vand og citronsaft i 15 minutter.
Hæld det meste af sukkeret i, og kog videre i 10 minutter.
Tag gryden af blusset.
Bland Melatin og resten af sukkeret sammen, og drys det i marmeladen under omrøring.
Kog det hele i 2 minutter.
Skum evt. marmeladen og hæld den i skoldede glas, der er skyllet med Atamon, med det samme.