– Aber og mennesker er dybt afhængige af D-vitamin. Det skriver Michael Schultz, som henviser til nyt studie, som påviser, at et tilstrækkeligt indhold af D-vitamin i blodet blandt andet vil “reducere risikoen for at dø af Covid-19 til et teoretisk nul”
Aber og mennesker er dybt afhængige af D-vitamin
Af Michael Schultz
Aber og mennesker er dybt afhængige af D-vitamin, og D-vitamin-mangel er mere udbredt end vi antager. Faktisk kan et lavt indhold af D-vitamin gøre op mod 1 milliard mennesker unødigt syge. Det viser nyt, anerkendt studie, der rejser alvorlige spørgsmål ved gængse anbefalinger
Et helt ny, dugfrisk studie af højeste kvalitet, fra 2022, viser at noget så simpelt som at øge sit D-vitaminindhold i blodet, nærmest 100% fjerner risikoen for at dø af Covid-19.
For godt til at være sandt? Måske ikke. Læs her.
I 2009 skrev Adrian Gombart, lektor i biokemi og hovedforsker ved Linus Pauling Instituttet, på Oregon State Universitetet:
”En ny undersøgelse har konkluderet, at en vigtig del af immunsystemet, nemlig D-vitamins evne til at regulere antibakterielle proteiner, er så vigtig, at den er blevet bevaret gennem næsten 60 millioner års evolution og kun deles af primater, inklusive mennesker – men ingen andre kendte dyrearter.
Det faktum, at dette vitamin-D-afhængige immunrespons er blevet bevaret gennem millioner af års evolutionær udvælgelse, og stadig findes i arter lige fra egernaber til bavianer og mennesker, tyder på, at det må være afgørende for deres overlevelse, skriver forskerne”.
D-vitaminmangel øger risikoen for kræft, hjertekarsygdom, knogleskørhed og, særligt interessant efter Covid-19-æraen, at infektioner kan blive unødigt alvorlige og langvarige, og endda dødelige.
Hvor mange danskere mangler D-vitamin?
Dette er lidt svært at svare på, men et dansk 2018-studie finder, at ca. 50% af danskerne i vinterhalvåret har mild til moderat D-vitaminmangel.
På det det offentliges sundhedsportal sundhed.dk fremgår at 20% af de danskere, der ikke indtager D-vitamin som kosttilskud, mangler vitaminet, og at 1 milliard mennesker på verdensplan er i underskud.
De danske anbefalinger for serum-D, altså hvor meget D-vitamin vi bør have cirkulerende i blodet for at være beskyttede, er 50-160 nmol/l blod.
Men nye spørgsmål har rejst sig? Er 50 nmol/l nok? Eller skal der mere til? I så fald, er de danske anbefalinger så tilstrækkelige?
Er de danske anbefalinger tilstrækkelige?
I 2015 skrev fagbladet Ingeniøren, at “Myndigheder regner galt: Vi skal have 17 gange mere D-vitamin”.
I Danmark anbefales 10 mikrogram pr. dag. Læger, forskere og eksperter anbefaler op til 10-15 gange så meget. Hvis forskerne i artiklen har ret skal indtaget være på 175 mikrogram. I hvert fald i vinterhalvåret.
I 2016 påviste en DR-dokumentar, med læge Peter Qvortrup Geisling, at man ved at hæve danskernes D-vitamin i blodet fra 50 til 75 nmol/l, ville spare 15-16% af alle de udgifter vi bruger på sundhed.
Dette svarende til 30-32 milliarder kr. i besparelse om året – alene fordi vi vil se langt mindre alvorlige, indlæggelseskrævende sygdomme. Eller sagt på dansk; mere sundhed.
Daværende sundhedsminister, Sophie Løhde, ønskede ikke at svare på kritikken.
Senest, i 2022, har et studie af stærkeste design, udgivet på verdens største sundhedsdatabase PubMed, påvist, at hvis vores D-vitamin-indhold i blodet kommer op på 125 nmol/l, altså 2,5 gange den danske minimumsanbefaling på 50, ja, så vil det reducere risikoen for at dø af Covid-19 til et teoretisk nul.
DET bør give stof til eftertanke.
Dit D-vitaminbehov afhænger af:
– din alder, da din hud mister 13% kolesterol, som er nødvendigt for dannelse af D-vitamin, hvert 10. år
– din hudfarve, da mørk hud kræver mere sollys
– dit BMI, da overvægt nedsætter D-vitamindannelsen
– din kost og indtag af fx fed fisk der indeholder D-vitamin
– din tid udendørs og hvor solrig sommeren og vinteren er