Hvor mange vildtkameraer anvender myndighederne for at overvåge ulvene og hvordan finder man balancen mellem overvågning af ulve og utilsigtet overvågning af borgere? Det er der søgt aktindsigt i
Af Erik Poulsen, Ansatz
Naturhistorisk Museum og DCE Aarhus Universitet har i det seneste år benyttet op til 50 vildtkameraer i forsøget på at overvåge, hvor ulven er i Danmark. Aktindsigt hos Naturstyrelsen Vestjylland viser, at de første kameraer blev opsat i slutningen af juni 2016 i blandt andet de vestjyske plantager Fejsø, Hoverdal og Nr. Klausie samt Ulfborg Aktieplantage.
På det tidspunkt vurderede ulveforskerne i Aarhus også, at Nørlund Hede samt Gludsted og St. Hjøllund Plantager i det midtjyske samt hede- og plantageområder ved Blåvand var interessante ulveområder.
Lovlig eller ulovlig placering af kameraer?
Siden oktober 2016 har de offentlige vildtkameraer tilsyneladende været koncentreret omkring Stråsø Plantage mellem Holstebro og Ulfborg, der da også regnes som ynglestedet for det vestjyske ulvepar og deres op til otte hvalpe.
Senest er vildtkameraer ifølge oplysninger til ‘Her er ulven i Danmark’ også ophængt i Nordre Feldborg Plantage mellem Holstebro og Haderup. Det kan være udtryk for, at der er flere observationer af ulv i området – eller en forventning om, at familien Ulv er rykket fra Stråsø og østpå.
De offentlige vildtkameraer har i flere omgange været udsat for kritik fra lokale borgere. De mener, at kameraer er ophængt ulovligt, når de peger ud mod offentlige stier og veje, at de ikke er mærket ordentligt, og at der ikke gives en tilstrækkelig information om formålet med kameraovervågningen i de offentlige skove.
Ingen begrænsninger i offentlighedens adgang
Kameraerne ophænges, tilses og tømmes af lokale frivillige, der har fået køretilladelser til bestemte skovområder af Naturstyrelsen. Ifølge aktindsigten har der i et par tilfælde været kritik af de frivillige kamerafolk for at være fremfusende overfor andre skovgæster. Ulvejægerne har angiveligt bedt de almindelige skovgæster “om at holde sig væk fra ulvens revir”. Kritikken har været undersøgt af Naturstyrelsen og ulveforskerne i Aarhus.
‘Her er ulven i Danmark‘ har i forbindelse med aktindsigten spurgt Naturstyrelsen Vestjylland, om der er dokumenter, der indeholder begrænsninger af offentlighedens adgang til statsskovene, begrundet i hensynet til ulvens tilstedeværelse. Svaret var nej.