Ved den typiske danske riffeljagt på råvildt ligger gennemsnits skudafstanden et godt stykke under 100 meter, men kommer man ud over denne afstand begynder kuglens ballistiske koefficient af få betydning
Af Ib Nordentoft Andersen (arkiv)
I nogle af de bedre ballistiktabeller finder man udtrykket Ballistisk Koefficient, normalt forkortet BC (Ballistic Coefficient).
Få jægere ved egentligt, hvad det betyder. Det kan vel bedst forklares som angivelse af, hvor strømlinjet kuglen er og dermed hvor effektivt den overkommer luftmodstanden og bibeholder sin hastighed/energi på længere afstande.
BC angives med reference til en arbitrær standartkugle, hvis værdi er sat til 1. Praktisk taget alle jagtkugler ligger i værdiområdet fra 0.200 til 0.500, hvor det højeste tal angiver de mest strømlinjede.
En helt exceptionel høj BC på 1.010 har denne homogene kugle fra det sydafrikanske firma GS Custom Bullets. Man ser tydeligt den helt ideelle form til opnåelse af høj BC, med en lang tilspidset forende og den indsnævrende bagende, der begge hjælper til at nedsætte luftmodstanden.
Den viste kugle er i kaliber .338 med en vægt på 19 gram og er nok nærmere fremstillet for at bevise det kunne lade sig gøre, da den unormale længde gør det svært at stabilisere den.
Disse to kaliber 7.62 mm (cal .30) kugler viser klart forskellen i kugleform og sammenhængen med den ballistiske koefficient.
Begge kugler vejer 11,7 gram, men den nederste har en rund buttet spids og er derfor også kortere end den øverste.
Til højre er de to kuglers BC angivet med en værdi på kun 0.257 for den rundnæsede Alaska, mens den spidse, langt mere aerodynamiske Nosler Partition har næsten den dobbelte værdi på 0.474.
Her følger kuglehastigheden ved mundingen på 100 meter, 200 meter og 300 meter. Som det ses kommer begge ud med en Vo på 823 meter per sekund. Da de har samme diameter og vægt kunne man måske fristes til at tro, de ville fortsætte med ensartede værdier. Men allerede ved 100 meter kan forskellen i BC tydeligt ses, da der nu er en forskel på 51 m/sek og ved 300 meter er forskellen hele 132 m/sek.
Det lyder måske ikke så voldsomt, men hvis vi fortsætter yderligt til højre i skemaet, vises de to kuglers energi målt i Joules, igen ved mundingen, 100 meter, 200 meter og 300 meter. Da begge kugler vejer 11,7 gram og kommer ud med samme Vo, er Eo selvfølgelig også den samme på 3.964 Joules.
Men grundet den buttede kugles større tab i hastighed falder energien voldsomt med den øgede afstand. Og på 300 meter er denne forskel i de to kuglers energi oppe på 894 Joule.
For ligesom at sætte dette tal i perspektiv, er lovens mindstekrav til nedlæggelse af rådyr 800 Joules!
Af tabellerne fremgår også kugleordinaterne på 0, 80, 100, 150, 200 og 300 meters afstand ved indskydning på fra 80 til 200 meter.
Ved indskydning på 100 meter er der egentligt forbløffende lille forskel mellem de to kugler, da den buttede Alaska kun er faldet med 7 mm mere end Nosler kuglen ude på 150 meter. En forskel man stort set kan ignorere under danske jagtforhold.
De større skudafstande
Skal man derimod ud på de store afstande der er typiske for bjergjagt, er forskellen dog betragtelig. Her er forskellen mellem de to, ved indskydning på 200 meter, hele 84 mm. Men hvad der måske er endnu værre, er vindafdriften ved en moderat vind på 5 sek/m helt oppe på 49,3 centimeter for den buttede kugle, altså 25,5 cm mere end den strømlinede kugle.
Vi kan nok konkludere, at en kugles Ballistiske Koefficient ikke har den helt store betydning på de typisk danske skudafstande, men ved visse jagtformer i udlandet kan BC være den afgørende forskel mellem succes eller, i bedste fald, et forbiskud.
LÆS OGSÅ: Ballistiktabellernes volapyk for viderekomne 1
LÆS OGSÅ: Ballistiktabellernes volapyk for viderekomne 2
LÆS OGSÅ: Ballistiktabellernes volapyk for viderekomne 4