Jægerforbund byder ind til debatmøder om SMS kontrol, arealbegræsning og nye jagttider på kronvildt. Men beslutningen er allerede truffet, lyder det fra utilfredse mødedeltagere …
Af Redaktionen
”Vi finder det meget betænkeligt og yderst kritisabelt, at man fra Danmarks Jægerforbunds side inviterer til debat for så bare at fortælle, at det der skulle debatteres i øvrigt allerede er besluttet.”
Sådan lyder det i en skrivelse tilsendt Netnatur.dk og Danmarks Jægerforbund.
Skrivelsen kritiserer Danmarks Jægerforbund for selve mødeafviklingen på Jægerrådsmødet i Thy- og Morsø kommune, afholdt på Østvilsund Kro den 21. januar 2016. Se hele skrivelsen nederst i denne artikel.
Skrivelsen er underskrevet af 15 mødedeltagere, hvoraf halvdelen er formand, næstformænd eller bestyrelsesmedlemmer i lokale jagtforeninger tilsluttet Danmarks Jægerforbund.
Hvad er meningen med møderne?
Forfatterne bag skrivelsen var mandag d. 1. februar samlet for bl.a. at debattere formen i det omtalte Jægerrådsmøde.
Desuden diskuterede de indholdet af selve forslaget fra Den Nationale Hjortevildtgruppe. Et forslag som indeholder SMS kontrol, arealbegrænsing og kortere jagttid på kronhjort. Også dette kan man se mere om i skrivelsen nederst i denne artikel.
Netnatur.dk forsøgte allerede torsdag d. 28. januar at finde ud af hvorfor jægerrådsmødet ifølge flere henvendelser var kørt af sporet. Mødet blev opfattet som et debatmøde uden debat.
Hvorfor indkaldes der til debat, når der alligevel ikke er mulighed for ændre forslaget, lød det fra flere deltagerne, som Netnatur var i kontakt med efter mødet d. 21. januar.
”Byd ind”
På Jægerforbundets hjemmeside er meldingen fra forbundets formand ellers ikke til at tage fejl af, når det gælder hensigten med de såkaldte jægerrådsmøder, som forbundet i disse dage afvikler over hele landet.
”Jeg kan ikke gå med til ændringerne uden at vi hører medlemmernes mening, og derfor er emnet et fast punkt på vinterens jægerrådsmøder i januar og februar, hvor jeg på det kraftigste vil opfordre medlemmerne til at deltage og byde ind i debatten.”
Det skriver Danmarks Jægerforbunds formand på forbundets egen hjemmeside i december 2015.
Men det var ikke det indtryk, som 15 jægere bag skrivelsen fik på mødet i Nordjylland. Tværtimod.
– Det, der blev vist, var bare til orientering, lyder det fra de underskrevne bag den fremsendte skrivelse.
Spild af tid
På baggrund af den rejste kritik af selve mødeafviklingen sendte Netnatur allerede torsdag en skrivelse til formand Claus Lind Christensen samt HB-medlem Leif Bach og DJ’s medlem i Den Nationale Hjortevildtgruppe Lars Jensen, som også er medlem af Jægerforbundets hovedbestyrelse. Se nederst i denne mail.
Desværre har vi endnu ikke hørt noget fra hverken Leif Bach og Lars Jensen, selv om vi bad om en tilbagemelding senest fredag.
Det anses som vigtigt at få intentionerne med de igangværende møder afklaret så hurtigt som muligt. Dermed kan jægere, som ønsker debat om forslaget, i det mindst undgå at gå forgæves og spilde deres tid.
Stikker ny kurs
Debatten om fremtidens hjortevildtforvaltning stikker nemlig dybere end som så.
De beslutninger som træffes, kan meget vel tegne en helt ny kurs for de danske jægere. Bl.a. ved indførsel af SMS-kontrol, arealbegrænsning og reducering af lokale jagttider.
Derfor anses det også for vigtig at få svar på om jægerforbundets møder rundt omkring i landet ”blot” er orienterende eller om de reelt byder ind til debat, som formanden hævder.
Kort debat-periode
Det nye forslag med de helt nye tiltag så dagens lys i december 2015 og allerede i januar og februar forsøger forbundet at få opbakning til forslaget.
Den korte tid til debat af de nye forslag skyldes, at Den Nationale Hjortevildtgruppe allerede d. 15. marts sender deres forslag videre til Vildtforvaltningsrådet.
Men det spændende spørgsmål er om forslaget til Vildtforvaltningsrådet bliver fremsendt med Jægerforbundets tilslutning eller ej.
Og lige så væsentlig: Kan Jægerforbundet tilslutte sig uden medlemmernes massive tilslutning?
Spørges ind til
”På møderne spørger vi klart ind til medlemmernes holdning til denne model, men også til indholdet i modellen. Her vil tilbagemeldingerne fra medlemmerne være et grundlag for det mandat, som hovedbestyrelsen skal fastlægge i forhold til den fremadrettede proces.”
Sådan lyder det fra formanden for Danmarks Jægerforbund, som dermed sender et klart signal om, at medlemmernes holdning til modellen vil være afgørende for Jægerforbundets beslutting, selv om man naturligvis kan vælge at ligge i udsagnet ”spørge ind til” hvad man vil.
Med eller uden opbakning
Det ser dog ud til, at det i sidste ende er medlemmernes holdning til SMS-kontrol, arelbegræsning og kortere jagttid på kronhjort, der sammen med afskaffelse af de lokale jagttider, vil være afgørende for forbundets tilslutning til den model, som de selv har været med til at udarbejde.
Men kan der ændres i det forslag, som Den Nationale Hjortevildtgruppe fremlægger på møderne. Det spørgsmål er naturligvis helt centralt og til dette skriver formanden for Jægerforbundet følgende i en mail sendt til Netnatur.dk d. 29. januar 2016
” For det første er det ikke noget Danmarks Jægerforbund beslutter selv, da landbruget, Skovforeningen og Naturfredningsforeningen naturligvis også har meninger herom. Derfor drejer debatten i Danmarks Jægerforbund sig om to punkter – er der opbakning til modellen? Og hvad mener man om de enkelte elementer i modellen?”
Ikke et komma
Denne overordnede udlægning står dog i kontrast til den oplevelse, som mødedeltagerne på det nordjyske møde har. Her har flere den oplevelse, at der ikke kunne flyttes et komma.
Om det er Lars Jensen og Leif Bach eller DJ-formanden, der ifølge de nævnte medlemmers oplevelse var kommet ud af kurs på det nordjyske møde står dog uklart.
”Jægerforbundets indstilling bliver bearbejdet efter vi har hørt medlemmerne på jægerrådsmøderne. Lars Jensen vil informere Den Nationale Hjortevildtgruppe om Jægerforbundets holdning. Hvad der så kommer af indstilling til drøftelse i Vildtforvaltningsrådet kan jeg af gode grunde ikke udtale mig om på nuværende tidspunkt, da den som nævnt ikke er fastlagt”
Sådan lyder det fra DJ-formanden, der slår fast, at det er Vildtforvaltningsrådet, som tager den endelige beslutning i forhold til, hvad der indstilles til ministeren, som i sidste ende skal træffe den endelige beslutning.
Det forsvundne notat
Vedhæftet skrivelsen fra mødedeltagerne er også det notat, som vildtbiolog Egon Bennetsen har udarbejdet og som tidligere har været publiceret her på sitet.
Notatet anses af flere som dokumentation for, at den nordjyske kronhjortebestand har den sammensætning som Vildtforvaltningsrådet efterlyser og som er hele udgangspunktet for de nye forslag.
Derfor ville nordjyderne gerne have en debat om dette notat. Men desværre blev notatet væk i Naturstyrelsen i 50 dage. Det dukkede først op d. 28. januar. Altså efter afviklingen af Jægerrådsmødet.
Og eftersom Den Nationale Hjortevildgruppe dermed ikke kendte til notatet indgik Bennetsens arbejde ikke i den omtale nordjyske debat/orientering om fremtidens hjortevildtforvaltning.
Bilag 1) Skrivelsen
Det fremsendte brev fra mødedeltagerne på Jægerrådsmødet afholdt i Thy- og Morsø kommune på Østvilsund Kro den 21. januar 2016 ses herunder:
Med henblik på at kommentere den igangværende debat om hjortevildjagt afholdtes møde i Hjardemål.
Mødets deltagere:
Jesper Lousdal, formand Vestervig Jagtforening,
Per Poulsen, formand Thisted Jagtforening,
Tom Jeppesen, formand Ræhr Hanstholm Jagtforening,
Henrik Larsen, næstformand Midtthy Jagtforening,
Mogens Sørensen, bestyrelsesmedlem Midtthy Jagtforening,
Rene Brund, formand Vorupør Jagtforening,
Peter Madsen, bestyrelsesmedlem Nordthy Jagtforening,
Per Kiel Andersen, bestyrelsesmedlem Sennels Jagtforening,
Thomas Møller Pedersen, Nykøbing,
Tonny Vang, Hjardemål,
Bjørn Filtenborg, Nykøbing,
Henrik Nielsen, Nykøbing,
Ole Filtenborg, Nykøbing,
Jens Michael Kortbeck, Nykøbing,
Ole Pedersen, Thisted,
I indkaldelsen til mødet, var der lagt op til at der, ud overafholdelse af det ordinære årsmøde, skulle være debat om oplægget til de nye jagttider for klovbærende vildt.
I præsentationen blev jagttiderne gennemgået, hvor bl.a. jagttiden for hjort var anført til 1. september til 15. oktober. Dog blev det oplyst, at jagtiden for kronhjort, nord for Limfjorden, var ændret til 1. november til 15. december.
Efterfølgende blev det oplyst, at disse jagttider allerede var blevet vedtaget, og at det der blev vist, bare var til orientering.
Vi finder det meget betænkeligt, og yderst kritisabelt at man fra Danmarks Jægerforbunds side inviterer til debat, for så bare at fortælle at det, der skulle debatteres, i øvrigt allerede var besluttet af Den Nationale Hjortegruppe med tre stemmer mod en.
Endvidere var mødets form ikke optimalt, da alle fik indtrykket af at mødet bare gik ud på at få forsamlingens holdning til en række punkter, så det kunne skrives til referat.
Jagttider for hjortevildt
Det er mødedeltagernes opfattelse, at de skitserede jagttider for kronvildt, bør revurderes, når der er tale om kronhjorte. Altså skal jagttiden på kronhjorte starte 1. november og ikke kun være på 6 uger, men som hidtil i 12 uger.
Vi mener at jagttrykket vil blive for stort hvis der er tale om kun 6 ugers jagttid.
Som et af få steder i landet, mener vi at Thy-området, netop har opfyldt Vildforvaltningsrådet målsætning for fordelingen af nedlagt kronvildt, hvorfor vi ikke mener, at der er behov for ændring af jagttiderne.
At føromtalte målsætning fra Vildtforvaltningsrådet er opfyldt underbygges af medsendte rapport fra den lokale vildtbiolog Egon Bennetsen.
Mødets deltagere mener, at bestanden er sund og rigtig beskudt, og opfordres Danmarks Jægerforbund til at arbejde for bibeholdelse af de eksisterende lokal jagttider for kronvildt.
Referent 01.02.16/ Thomas Møller Pedersen
Bilag 2)
Netnatur’s skrivelse til Danmarks Jægerforbunds mødeansvarlige torsdag d. 28. januar 2016 og svar fra Claus Lind Christensen vedr. samme.
Kære Claus, Leif og Lars
Der er åbenbart opstået tvivl om hvorvidt forslagene fra Den Nationale Hjortevildtgruppe er til debat eller ej.
Flere har overfor Netnatur givet udtryk for, at de på baggrund af udtalelser fra Claus Lind Christensen har fået den opfattelse, at forslagene skulle debatteres på de igangværende jægerrådsmøder. Men på flere af møderne har de fået en helt anden opfattelse. Her oplyses det åbenbart, at “der ikke kan flyttes et komma” i de forslag, som Den Nationale Hjortevildtgruppe sender til behandling i Vildtforvaltningsrådet.
Håber og satser på at høre fra Jer alle i løbet af fredag d. 29.1. så vi kan få sendt det rigtig signal ud til de mange danske jægere, der har involveret sig i hjortevildtdebatten.
Hvem har misforstået situationen? Er det formand Claus Lind Christensen, som har talt over sig eller er det de ansvarlige for afviklingen af Jægerrådsmøderne, der ikke har fanget intentionerne udstukket af forbundets øverste ledelse?
Spørgsmålet bliver ikke mindre aktuelt af den seneste melding fra et tidligere HB-medlem, som nu på samme baggrund vælger at genopstille i region 2. Skulle I have en kommentar til f.eks. den artikel vi bringer i dag vedr. Ravnsbæks genopstilling eller andet i relation til hjortevildtdebatten hører jeg naturligvis meget gerne fra Jer.
Mvh Michael Sand
Kære Michael,
Svaret i forhold til hvad der skal drøftes på Jægerrådsmøderne, der vil jeg henholde mig til hvad der blev skrevet på Jægerforbundets hjemmeside den 3. december 2015 http://www.jaegerforbundet.dk/om-dj/nyhedsarkiv/2015/nyt-forslag-for-kronvildt-helt-andet-regelsaet/ og i Januar 2016 nummeret af Jæger, hvor det klart fremgår, at det er den seneste model fra den Nationale Hjortevildtgruppe, der skal drøftes.
På møderne spørger vi klart ind til hvad medlemmernes holdning er til denne model, men også til indholdet i modellen. Her vil tilbagemeldingerne fra medlemmerne være et grundlag for det mandat, som hovedbestyrelsen skal fastlægge i forhold til den fremadrettede proces.
Kan der så ændres i det forslag, som den Nationale hjortevildtgruppe vil fremlægge? For det første er det ikke noget, Danmarks Jægerforbund beslutter selv, da Landbruget, Skovforeningen og Naturfredningsforeningen naturligvis også har meninger herom. Derfor drejer debatten i Danmarks Jægerforbund sig om to punkter – er der opbakning til modellen? og hvad mener man om de enkelte elementer i modellen?
Jægerforbundets indstilling bliver bearbejdet efter, vi har hørt medlemmerne på Jægerrådsmøderne. Lars Jensen vil informere den Nationale Hjortevildtgruppe om Jægerforbundets holdning. Hvad der så kommer af indstilling til drøftelse i Vildtforvaltningsrådet kan jeg af gode grunde ikke udtale mig om på nuværende tidspunkt, da den som nævnt ikke er fastlagt. Fakta er, at den nationale gruppe kommer med en indstilling til vildtforvaltningsrådet, som tager den endelige beslutning i forhold til, hvad der indstilles til ministeren i sidste ende, som også er den der træffer den endelige beslutning.
Her skal det også siges, at når den nationale hjortevildtgruppe kommer med en indstilling den 15. marts 2016, så er det ikke ensbetydende med at ”sømmet slås helt i”, da der stadig masser er af detaljer, der skal drøftes endnu, og der er som nævnt to niveauer oven over som skal beslutte det endeligt. Hvordan de øvrige organisationer ser på denne proces ved jeg ikke, men her vil jeg anbefale at du tager fat i dem for at afdække deres synspunkter.
Bilag 3)
Mail fra Claus Lind Christensen d. 2. februar 2016
Vedr. at Leif Bach og Lars Jensen ikke har svaret, så er det naturligt således, at jeg har svaret på vegne af Damarks Jægerforbund og det svar der er sendt er naturligvis koordineret med dem.
Derudover kan jeg oplyse, at Leif Bach naturligvis har haft kommunikation med de personer, som har rejst nogle spørgsmål på mødet efterfølgende, helt som aftalt.
Vedr. det fremsendte mail som du behandler i din artikel, så vil afsenderne naturligvis få et svar på deres mail.