Den Danske Naturfond er gået i gang med arbejdet for naturen. Det glæder DN, der ser frem til, at naturen kommer i centrum …
Af DN
Et bredt flertal i Folketinget vedtog før jul loven om Den Danske Naturfond. Fonden har afholdt sit første møde med den nye bestyrelse med formand Lauritz Holm-Nielsen for bordenden.
– Vi har alle glædet os meget til at komme i gang med den spændende opgave med at forbedre den danske natur, og vi ved, at der er store forventninger til vores arbejde. Jeg er glad for, at den samlede bestyrelse har en stærk sammensætning, og at vi har samlet så meget viden og erfaring i forhold til natur, erhvervsliv, forvaltning, økonomi og formidling. Jeg synes, at vi på den baggrund er rigtig godt rustet til opgaven, siger Lauritz Holm-Nielsen i en pressemeddelelse.
Naturen taber terræn
DN ser også frem til, at arbejdet for naturen nu endelig kommer i gang.
– Naturen har i årtier været fuldstændigt underprioriteret. Resultatet er, at naturen taber terræn og det bliver stadigt vanskeligere at rette op på det faktum. Den Danske Naturfond har biodiversitet som hovedformål og er vedtaget med et bredt flertal i Folketinget. Det betyder, at fonden kan skabe varige naturforbedringer. Men vi minder om, at fondens indsatser ikke kan stå alene, men skal være et supplement til de tiltag regeringen har ansvaret for at iværksætte for at stoppe tabet af biologisk mangfoldighed. Og her har vi stadigt meget til gode, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i DN.
– Vi ser også frem til at fondens rådgivningspanel kommer på plads, og vi bidrager meget gerne til det fremadrettede arbejde med at finde de bedste løsninger for naturen.
Naturfonden har en startkapital på 875 mio. kr. og er etableret i et samarbejde mellem staten, Villum Fonden og Aage V. Jensens Naturfond. Fonden har en uafhængig bestyrelse.
En plan for naturen er ikke nok
DN efterlyste sammen med en række andre grønne organisationer i sommeren 2013, at regeringen kom i gang med en egentlig indsats for naturen. Naturfonden er foreløbigt det eneste initiativ, der faktisk er kommet i gang.
– Vi ser frem til, at også den bebudede Naturplan Danmark bliver vedtaget og kommer i gang. Vi ved at det bliver en hård kamp at få reelt indhold i planen, så den faktisk vil gøre en forskel for naturen i et land, der stort set er dyrket fra kyst til kyst. Men planen udstikker retningen og rammerne. Så skal vi nok være klar til overalt i landet at presse på for, at indholdet kommer til at gøre en forskel, slutter Ella Maria Bisschop-Larsen.