Kær Vestermark ved Sønderborg er i dag hjemsted for den sjældne løvfrø og mange rovfugle. Når Forsvaret forlader området i 2014, ønsker Sønderborg Kommune at overtage området med henblik på byudvikling. DN har derfor rejst en fredningssag.
Af DN
For snart 150 år siden var Kær Vestermark en blodig slagmark, da Slaget om Als fandt sted i 1864. I dag anvendes området til militære formål og er blandt andet hjemsted for den sjældne løvfrø. Kasernen lukker i 2014, og området, der ligger tæt på Sønderborg by, har derfor et stort potentiale som udflugtsmål for byboerne. Danmarks Naturfredningsforening har på den baggrund besluttet at rejse en fredningssag i løbet af efteråret 2013.
Kær Vestermark består af åbne græsmarker, opdelt af levende hegn. Hegnene er hjemsted for mange fugle, insekter og pattedyr og gør det nemt for dem at sprede sig i området. Kær Vestermark har ikke været dyrket som landbrug i over 50 år; hvilket bevirker, at området er hjemsted for mange forskellige dyrearter, blandt andet løvfrøen, der, som et af få steder i landet, trives i områdets vandhuller. Kær Vestermark er også hjemsted for mange fugle – musvåger, tårnfalke og spurvehøge holder til i området og også Kær Vig, som området grænser op til, er en vigtig yngleplads for blandt andet ænder og fiskehejrer.
Området er i dag ejet af Forsvaret. Sønderborg Kommune haar udvist interesse for at overtage området med henblik på byudvikling. Formålet med fredningen er derfor at sikre, at området fremover bevares som et rekreativt og naturskønt offentligt område uden yderligere bebyggelse. Et andet af formålene med fredningen er at gøre området mere tilgængeligt for borgerne.