På losjagtens åbningsdag den 1. marts, fik den svenske jæger, Robert Bladin, to los for og nedlagde dem begge med få sekunders mellemrum.
Efter en del mislykkede drev gennem den første jagtdag, blev hundene sat på et spor i et klippefyldt område i nærheden af Gävleborg. Sporet begyndte ved en hare som en los havde slået. “Jeg stillede mig et sted, hvor jeg vidste at lossen plejer at komme. Efter en tid hørte jeg noget pusle i sneen og så kommer en los direkte ned mod mig. Jeg skød på lossen med hagl, og den faldt straks. For at være helt sikker på at den blev der, fik den en riffelkugle også. Jeg ladede hurtigt igen, og så kom der en los mere i det samme spor, og også den fik jeg skudt”, fortæller Robert Bladin.
Andre steder i Sverige var man også heldige, og den første los blev skudt i Värmland allerede 8.30 den første dag, ligesom enkelte regioner skød hele deres kvote den første jagtdag.
Kvotetildelingen i Sverige har, som i tidligere år, været kontroversiel. Enkelte steder er kvoterne gået op, i Västerbotten har man for eksempel fået tildelt 20 dyr, hvilket er markant højere end tidligere år. Andre steder er kvoterne dog stærkt reduceret. I Jämtland har der de seneste tre år været 60 dyr på kvoten, men denne kvote er i indeværende sæson reduceret til halvdelen. Länsstyrelsen baserer nedgangen i årets kvote på de optællinger der er foretaget i området. Man regner med at der er cirka 200 dyr i länet, men også at antallet er for nedadgående. I samme område har politiet varslet skærpet kontrol med losjægerne og vil være aktive med snescootere og fra helikopter for at checke jagttegn, våben og især jægernes eventuelle anvendelse af snescooter. Reglerne er at køretøjer må anvendes i forbindelse med sporing, men ikke i selve jagten.
I Norge er Miljödepartementets fastsættelse af kvoterne også kommet under hård beskydning. Sidste år blev der tildelt 166 dyr, og de regionale forvaltningsgrupper havde forslået en tildeling på 157 dyr for indeværende sæson. Dagen før jagtens start gik så Miljödepartementet stik imod denne anbefaling og beskar kvoten til blot 118, hvilket for enkelte områder var en halvering. Beskæringen af kvoten sker på trods af at der i Norge er dokumenteret 92 familiegrupper, hvor Stortinget tidligere har besluttet at målet er 65 familiegrupper.