Interessen for etablering og oprensning af søer og vandhuller til gavn for biodiversiteten er stor, men også her gælder, at godt begyndt er halv fuldendt
Etablering og oprensning af søer og vandhuller
Af Miljøstyrelsen
Har man et ønske om, at etablere en sø, er det oplagt at placere denne på et naturligt lavtliggende og fugtigt areal, der kun bruges ekstensivt eller er uudnyttet.
Sådanne områder, hvor man ønsker at foretage en oprensning af en tilgroet eller tilslemmet sø, kan imidlertid allerede være omfattet af § 3-beskyttelse, som § 3-sø, § 3-mose eller § 3-eng.
“§ 3-beskyttelsen indebærer et forbud mod tilstandsændring.”
Derfor er det ikke tilladt, uden forudgående dispensation at ændre i tilstanden, selvom formålet er at forbedre tilstanden.
Dette skyldes at det ofte vil være hensigtsmæssigt at opretholde den nuværende naturtypes forhold, som de tilstedeværende arter gennem årtier, eller århundreder, har indfundet sig under.
Mange er heller ikke opmærksomme på, at andefodring, kan føre til voldsom næringsberigelse af søer, hvorfor det sædvanligvis ikke er tilladt.
LÆS også: Udfordring ved søer
Stor interesse for etablering af søer
Interessen for at etablere søer er meget stor og hver år registreres der tusindvis af ansøgninger til etablering af nye søer.
Ønsker om at øge de rekreative værdier eller forbedre vilkårene for jagtbare arter kan dog føre til overtrædelse af naturbeskyttelsesloven, fordi naturarealer, som pilekrat, rørsumpe og tilgroede søer, også kan rumme særlige naturværdier og sjældne arter.
Man kan derfor uforvarende gøre mere skade end gavn ved etablering vandhuller og oprensning af søer.
En stikprøveundersøgelse fra 2016, viser at søerne er den naturtype, hvor private lodsejere foretager flest § 3-overtrædelser, når de udfører naturpleje (se Hyppigste overtrædelser i naturplejen).
Spørg kommune
Spørg altid hos din kommune, hvis du er i tvivl om et tiltag er foreneligt med beskyttelsen, og søg dispensation til tiltaget, hvis dette er påkrævet.
Normalt vil der kunne blive givet dispensation til indgreb, der har et naturforbedrende formål og fastholder eller forbedrer naturtypens kvalitet.
Har man opnået en tilladelse til oprensning, skal man være opmærksom på, at arbejdet kun må foregå i perioden 1. august til 1. marts.
LÆS mere om PLEJE AF SMÅ SØER:
KORT om oprensning af søer og vandhuller
Oprensning af søer: metoder, regler og fordele
Oprensning af søer kan være en vigtig proces for at sikre et sundt vandmiljø, der understøtter et rigt dyreliv og forskellige rekreative aktiviteter.
Manuel oprensning: Manuel oprensning involverer fysisk fjernelse af uønskede planter og sedimenter fra søens bund og overflade. Dette kan gøres ved hjælp af redskaber som rive og net. Manuel oprensning er velegnet til mindre søer og er en skånsom metode, som ofte anvendes i kombination med andre metoder.
Maskinel oprensning: Maskinel oprensning anvender specialiserede maskiner til at fjerne sedimenter, planter og affald fra søen. Dette kan inkludere brug af gravemaskiner. Maskinel oprensning er effektiv for større søer og kan på kortere tid fjerne større mængder affald og uønskede sedimenter. Brug af pumpeudstyr, køreplader, gravemaskine på flåde og såkaldte Long Reach gravemaskine kan give særlige fordele.
Danske regler for oprensning af søer
I Danmark er der strenge regler for oprensning af søer for at beskytte miljøet og biodiversiteten. Reglerne er fastsat af Miljøstyrelsen og omfatter blandt andet:
- Tilladelser: Før oprensning kan begynde, skal der indhentes tilladelser fra relevante myndigheder, som vurderer projektets miljøpåvirkning.
- Tidspunkter: Oprensning skal planlægges, så det påvirker dyrelivet mindst muligt, ofte uden for ynglesæsonen for fugle og fisk.
- Metoder: Der skal vælges metoder, der er mindst skadelige for søens økosystem.
Balancen mellem fiskearter
En sund sø er afhængig af en balance mellem forskellige fiskearter, specielt mellem dem, der lever af plankton og dem, der lever af andre fisk, som spiser plankton. Denne balance er essentiel for at opretholde et sundt økosystem:
- Planktonædende fisk: Fisk, såsom f.eks. skaller, spiller en vigtig rolle, da er med til at kontrollere mængden af dyreplankton i søen. For mange planktonædende fisk kan dog føre til algevækst, hvilket kan påvirke vandkvaliteten negativt.
- Rovfisk: Rovfisk som gedder og aborrer spiser andre fisk, inklusive de planktonædende fisk. En sund bestand af rovfisk hjælper med at holde bestanden af planktonædende fisk under kontrol, hvilket i sidste ende hjælper med at opretholde en balance i økosystemet.
En korrekt balance mellem disse fiskearter hjælper med at forhindre for mange planktonædende fisk, hvilket kan føre til algeblomst og dårlig vandkvalitet.
Fordele ved en sø i balance
En velafbalanceret sø bringer mange fordele både for miljøet og for mennesker. Disse fordele inkluderer:
- Bedre vandmiljø:
En ren sø har et sundt vandmiljø med højere iltindhold, hvilket er gavnligt for fisk og andre vandlevende organismer. - Større grad af artsrigdom:
Et sundt økosystem fremmer en højere biodiversitet, hvor både planter, fisk, fugle og pattedyr som f.eks. odder kan trives. - Bedre jagt:
En sund sø med rigt dyreliv giver bedre jagt – ikke mindst en bedre andejagt i løbet af sæsonen, der begynder den 1. september. Vær opmærksom på regler for udsætning af ænder til jagt. - Bedre fiskeri:
Fiskere drager fordel af en sø med en velafbalanceret fiskebestand og alt i alt er der bedre fiskeforhold i en velplejet sø. - Flere fugle:
Søer i balance tiltrækker flere fugle, både trækkende og ynglefugle, hvilket kan øge mulighederne for fuglekiggeri.
Alt i alt kan oprensning af søer være en nødvendig praksis for at opretholde et sundt vandmiljø og sikre de mange fordele, en velbalanceret sø bringer. Gennem både manuelle og maskinelle metoder, og med overholdelse af danske regler, kan man sikre, at søer og vandhuller forbliver levedygtige økosystemer, der understøtter et rigt dyreliv og en række rekreative aktiviteter.
LÆS også.
Læs mere om FAUNA
KLIK og gå til det undermagasin, som du ønsker.
Undermagasinerne på netnatur.dk samler og organiserer nyheder og aktuelt indhold