En frø i Italien, en fugl i England, en fisk i Danmark. Over hele Europa skriver borgere disse dage under på, at EU ikke må slække på beskyttelsen af vores fælles natur. Også i Danmark tager folk sig tid i ferien til at skrive under. Problemet er nemlig, at har vi ikke EU natur-direktiver, så ser det skidt ud for naturen også i Danmark. Den er nemlig allerede helt i bund …
Af DN
Den nye EU Kommission overvejer at svække beskyttelsen af naturen. Sker det, vil en række medlemsstater uden tvivl miste endnu mere værdifuld natur end tilfældet er i dag. Derfor opfordrer paraplyorganisationen for Europas grønne foreninger, European Environmental Bureau, EEB til, at Europas befolkninger støtter op om naturen.
Det er sket med underskriftsindsamlingen Nature Alert og indtil nu, er der indsamlet knapt en halv million underskrifter på tværs af landegrænserne.
Ilde stedt uden EU
Danmarks Naturfredningsforening (DN) mener, at det er EU, der i dag holder medlemslandene fast på sporet. Men det er en hård kamp. I Danmark har skiftende regeringer – uanset partifarve vist, at de er villig til at sætte naturværdierne over styr, selvom det jo er samme regeringer, der skulle kæmpe for disse fælles værdier. Derfor er vi ilde stedt, hvis EU nu slækker på målene, mener foreningen.
– Vi anerkender, at vi i de grønne organisationer har en stor opgave foran os til at fortælle om værdien af biodiversitet. Vi er glade for, at se, at så mange på så kort tid bakker op om så svært et emne som natur direktiver, siger Tine Gjerløv, presserådgiver i i Danmarks Naturfredningsforening.
Den tidligere regering fjernede for eksempel de randzoner, der skulle beskytte åer og søer mod sprøjtegifte og kvælstof Sidste uge rejste så den nye danske miljø- og fødevareminister til Bruxelles for at få svækket kravet om, at Danmark skal forurene mindre med ammoniak. Fordampningen af ammoniak fra særligt landbruget er – udover at være sundhedsskadeligt – også en af de største trusler mod naturen. EU stod fast.
Ministeren fik nej
EU’s naturdirektiver indeholder et fugledirektiv og et Fugledirektivet og så har EU et Natura 2000-netværk af beskyttede områder. Direktiverne blev vedtaget for at imødegå mangler og inkonsekvens i de nationale naturbeskyttelseslove. Berettigelsen til en indsats på EU-niveau i forhold til bevarelse af biodiversitet er større end nogensinde før, mener Danmarks Naturfredningsforening.
Regering afvikler snarere end skærper beskyttelse
– Danmark er et af Europas mest naturfattige lande og den natur, vi har, er i en ringe tilstand. Den hjemlige politiske vilje for at ændre dette er simpelthen ikke til stede. Derfor støtter vi helt op om kampen for at EU går forrest. Hvis ikke EU passer på vores natur – hvem gør så?, spørger Tine Gjerløv, på vegne af Danmarks Naturfredningsforening.
I Danmark har knapt 5000 danskere de seneste uger skrevet under på kampagnen Nature Alert, svenskerne har samlet 6.300 underskrifter, mens hollænderne har samlet 34.300 underskrifter. I alt har 470.347 europæere skrevet under på, at beskyttelsen af naturen ikke må svækkes.
– Rekord mange borgere har sluttet op om kampen for at fastholde naturdirektiverne, der er afgørende for at beskytte vores natur. Vi ved, at det nu er nødvendigt ikke bare at fastholde direktiverne, men også gennemføre dem, hvis vi skal beskytte den natur, europæerne elsker, siger Leonardo Mazza, seniorrådgiver for blandt andet biodiversitet i European Environmental Bureau.
EU’s direktiver
DN vurderer, at mange dele af EU’s miljølovgivning støtter direktiverne, mens andre dele giver naturorganisationer anledning til bekymring. EU’s landbrugspolitik fremmer intensivering af landbrugsdriften og svigter bæredygtige landbrug.
Trods forsøg på at fokusere energipolitikken mod at understøtte bæredygtige, vedvarende energiformer, støtter politikken stadig fossile brændstoffer, og har bidraget med subsidier til biobrændstoffer, selv om de har skadelig effekt på biodiversiteten. Transportpolitikkerne har fremmet infrastrukturudvikling på dårligt valgte steder, med ringe hensyntagen til levesteder og arter.