Ny kampagne skal nedbringe antallet af vilde dyr, der bliver såret af skud og efterfølgende må leve med skader og hagl i kroppen.
Af Redaktionen
Anskudt. Et stigende antal kortnæbbede gæs flyver rundt med skader efter mødet med jægernes hagl.
Mange jægere skal være bedre til at vurdere afstanden til dyrene og kun skyde, når byttet er tilstrækkelig tæt på. Er afstanden for stor risikerer man kun at såre dyret – eller anskyde det, som det hedder på jagtsprog.
Det er et af hovedbudskaberne i Naturstyrelsens nye kampagne, der skal nedbringe antallet af dyr, der må leve med hagl i kroppen efter mødet med jægeren.
– Man risikerer at påføre dyr unødvendige lidelser, hvis man skyder på for lang afstand. Kampagnen skal skabe opmærksomhed om nogle enkle huskeregler og gode råd, som kan få antallet af anskydninger ned. Det handler især om, at være bevidst om sine skydefærdigheder og ikke skyde på for lang afstand. Et dyr med hagl i kroppen er i princippet ét for meget, siger vildtkonsulent Mads Bank-Mikkelsen, Naturstyrelsen.
Afstanden er afgørende
Skudafstanden er den absolut afgørende faktor i forhold til anskydninger. Det gælder uanset om jagten foregår til lands eller vands.
Rådene i kampagnen lyder blandt andet:
• En hver jæger bør træne sine skydefærdigheder inden jagt.
• Skyd kun et skud til hvert dyr. To hurtige skud efter hinanden bør kun forsøges, hvis chancen er helt oplagt.
• Forbruget af patroner bør ikke overstige tre per nedlagt fugl og to patroner per stykke råvildt, hare eller andet løbende vildt.
Læs folderen: Færre anskydninger, tak (pdf, 1 MB)
Flere gæs med hagl i kroppen
Erfaringen viser, at det nytter at informere danske jægere om problemet med anskydninger. Antallet af ederfugle, ræve og kortnæbbede gæs med hagl i kroppen faldt således efter, at Miljøministeriet tilbage i 1997 gennemførte en kampagne om anskydninger.
Nye tal fra 2011 viser imidlertid, at anskydningerne af kortnæbbede gæs nu er vokset til næsten 25 procent, og den positive udvikling for ræv og edderfugl er stoppet.
– De jægere, der er lidt for hurtige på aftrækkeren, skal tænke sig bedre om. Heldigvis ved vi fra tidligere, at de fleste reagerer ansvarligt, når de bliver opmærksomme på, at en del af de dyr de skyder efter bliver ramt, selv om de løber eller flyver videre, siger vildtkonsulent Mads Bank-Mikkelsen, Naturstyrelsen
Læs undersøgelsen som Aarhus Universitet har lavet for Naturstyrelsen (pdf, 1 MB)