BOGANMELDELSE: “Dansk landbrug har udviklet sig til et fallitbo” – således indleder forfatteren denne bog, som retter en sønderlemmene kritik mod dansk landbrug
Af Redaktionen
Der er vist aldrig nogen, der har beskyldt samfunds- og miljødebattøren Kjeld Hansen for at kalde en spade for et graveredskab – og det giver denne bog så sandelig heller ikke nogen en anledning til.
Bogen lægger hårdt ud og påpeger, hvordan en fejlagtig liberal lovgivning siden 2001 nærmest har forvandlet en hel samfundsgruppe – landbruget – til bistandsmodtagere.
“Dansk landbrugs gæld er enorm, beskæftigelsen er i bund og landbokulturen er stort set udslettet”.
Det er hårde ord – men med vanlig omhu, har forfatteren på den anden side sin dokumentation i orden.
Med milliarder i landbrugsstøtte fra EU gennem årene, så overlever kun de færreste landbrug i dag uden denne støtte. På trods af dette, så opretholder man politisk alligevel denne branche, som vel nok er verdens mest intensive landbrug. “I tilgift får man så et dårligt vandmiljø og rester af sprøjtegifte i hver anden drikkevandsboring – og som om det ikke var nok, så truer landbruget og deres organisationer med retssager, hvis ikke de får lov at sprøjte videre”.
“Dette, alt imens svin, mink, malkekøer og kyllinger mistrives i de enorme husdyrfabrikker”.
Ret kort fortalt, så mener forfatteren, at løsningen på at redde klimakrise, biodiversitet og genskabelse af respekten for den danske landmand kun kan opnås på én måde: Mere plads til naturen, langt færre svin og ingen sprøjtegifte. Og landbrugets effektivisering som et mål i sig selv må ophøre. Så er der en chance for, at lærken og mange af de andre fugle der er udvandret fra Danmark, atter vil vende tilbage til det danske agerland.
Ikke så stor betydning
I bogen tager Kjeld Hansen også et grundigt kig på dansk landbrug i forhold til samfundsøkonomien. Og står tallene til troende, så udgør dansk landbrug i dag ikke så stor en faktor, som organisationerne i landbruget selv udråber sig til.
“I dag repræsenterer landbruget kun 1,2% af samfundets værditilvækst.”
Tilbage i 1980 var denne andel faktisk på 10% – så landbrugets betydningen for den danske nationaløknomi er faldende år for år.
Ud over det øknomiske, så gennemgår bogen også en del andre ting omkring landbruget – herunder også MRSA’s udvikling og hvad det ansvarlige ministerium har forsøgt at “feje ind under gulvtæppet”.
Alt i alt har Kjeld Hansen begået en meget velskrevet bog, og det vil være forkert at løfte sløret for hele indholdet her, da bogen bør læses i sin helhed.
Dog egner bogen sig nok ikke som beroligende godnatlæsning på Axelborg. Der skal ikke herske tvivl om, at der nok vil være en del divergerende opfattelser af de emner, som bogen tager fat på.
Farvel til Dansk Landbrug
– forgældet, forgiftet og fordømt