Den asiatiske fasan kom oprindeligt til Danmark omkring 1562, hvor enken efter Christian III, Dronning Dorothea, importerede nogle fugle til sin dyrehave. I dag er den én af landets mest betydningsfulde vildtarter
Fasan i Danmark – fra burfugl til fri ynglefugl
Af Redaktionen
Fasanen stammer oprindeligt fra Asien, men blev holdt som prydfugle ved flere hoffer rundt om i Europa.
Omkring 1570 forærer Dronning Dorothea sin søn, Frederik den II, et fasanpar. Kongen etablere i den forbindelse et lille fasaneri på Frederiksborg Slot. Her blev fasanerne dog i første omgang holdt som prydfugle, men indgik også senere i husholdningen hos den jagtglade konge.
I 1680 begynder tingene imidlertid at tage mere fart, da Fredrik den IV kommer til. Han bygger et fasaneri ved Frederiksberg Slot – faktisk dér hvor udgangen til Søndre Fasanvej er i dag.
Gennem årene udbygges det hele med flere dyrearter, og det er da også hele dette anlæg, der har dannet grundlaget for det senere Københavns Zoo.
Vi skal dog helt frem til begyndelsen af 1800-tallet, hvor fasanen begynder at blive et jagtbytte. Starten går på Jægerspris slot, hvor kongehuset udsætter fugle i naturen i 1828. Dette projekt ender dog ret “vingeskudt”, da fuglene mistrives i området, trods massiv bekæmpelse af både rovdyr og rovfugle.
Efter dette mislykkede forsøg lykkedes det så efterfølgende for hofjægermester Løvenskjold at overbevise kongen om, at Kongelunden var langt bedre til udsætning, da området her var langt mere egnet for fasanerne, da det var af en mere sumpet karakter.
Så selv om historien om fasanen går langt tilbage i Danmarkshistorien, så har fasanerne ikke kunne færdes i den fri natur mere end i knapt et par hundrede år.
Hvad er en fasan for en størrelse?
Fasanen (Phasianus colchicus) er en stor hønsefugl med lang spids hale. Længden er mellem 53 og 89 centimeter, vingefanget 80 til 90 cm og vægten ligger mellem 900 og 1.400 gram.
Hannen (kokken) er størst, og har karakteristisk metalskinnende grøn- violetsort hals og hoved med et rødt fjerløst ansigtsparti omkring øjnene. Kroppen er kobberrød/rustfarvet med sorte aftegninger. Hunnen (hønen) er bedre kamufleret i lyse gråbrune farver med sorte tegninger, og den har en lidt kortere hale.