Fiskeørnene i Gribskov i Nordsjælland har slået sig ned i det nye redetræ, Naturstyrelsen har gjort klar …
Af Naturstyrelsen
Det gamle redetræ, hvor fiskeørnene to gange fået unger på vingerne, væltede i stormen i december, mens ørnene var langt væk på deres overvintringssteder i Afrika.
– Efter Bodils rasen var risikoen, at vi mistede Sjællands eneste fiskeørnepar, fordi det gamle grantræ med ørnenes rede væltede. Det var værd at forsøge at finde et stort, gammelt træ, der kunne erstatte det træ, stormen væltede, siger skovfoged Jens Ole Andersen fra Naturstyrelsen i Nordsjælland.
I februar sendte Naturstyrelsen en skovarbejder med motorsav op i toppen af et 30 meter højt grantræ for at skære toppen af træet. Lokale medlemmer af Dansk Ornitologisk Forening var med til at udpege det nye redetræ, der står omkring 30 meter fra det gamle træ.
Følg ørnene med teleskop
Ørnene er meget sky og foretrækker, at deres rede ligger højt til vejrs og med udsigt til alle sider. Med de øverste fem meter kappet af, fik grantræet netop den store, brede flade, som fiskeørnene godt kan lide at bygge deres rede på. Nu var det bare at vente på, at ørnene vendte tilbage til skoven efter vinteropholdet.
– Det var en stor lettelse, da vi kunne konstatere, at ørnene hurtigt begyndte at interessere sig for det nye træ. Få dage efter de var vendt tilbage fra Afrika, var de allerede i gang med at flyve store grene op i træet, og en ny rede begyndte at tage form i det topkappede træ, siger Jens Ole Andersen.
Naturstyrelsen har afmærket en ny udkigspost på jorden, hvorfra man med et teleskop kan se op til reden, og ørnene, der for tiden skiftes til at ligge på æg. Området omkring redetræet er afspærret i fiskeørnenes yngletid, der varer til sidst i august, hvor de nye unger forlader reden.
Ynglende fiskeørne er en sjældenhed i Danmark med kun tre ynglende fiskeørnepar Jylland og et par på Sjælland.