Det er flåttid. Men hvordan beskytter man hunden mod de blodtørstige mider, som sidder på spring over alt. Producenter byder på velkendte, men også nye og mindre kendte behandlingsmetoder og produkter
Af Redaktionen
Det er flåttid. I de næste måneder vil hunde blive udsat for et massivt angreb af skovflåter, når de bevæger sig uden for anlagte veje og stier. Tørstige flåter på jagt efter en bloddoner sidder på spring – klar til at gribe fat i alt med pels og puls.
Flåt er ikke i sig selv farlige for hunde, men skovflåt kan overføre lidelser, som kan give ubehag i form af træthed, manglende appetit, ledsmerter m.m. Lidelser som det kan tage måneder at slippe af med igen.
LÆS OGSÅ: Anaplasmose – endnu en flåtbåren trussel mod din hund
Derfor er det en god idé at være på forkant med denne risiko, da man ikke kan og bør forhindre hunde i at bevæge sig ud i områder, hvor de udsættes for flåt. Skovflåt i Danmark breder sig og forefindes de steder, hvor der optræder gnavere og hjortevildt, hvilket vil sige stort set over alt.
Tjek din hund ofte
Hvis man gør det til en vane at tjekke hunden for flåter efter ophold i områder med f.eks. højt græs, vil man kunne nedbringe risikoen for smitte betydeligt. Umiddelbart efter angrebet vil flåterne ofte kravle rundt på pelsen på jagt efter et sted at bide sig fast. I denne tid er de naturligvis nemme at fjerne.
Når først de har slået kæberne i hunden, er det en lidt anden sag. Især hvis de har siddet i flere timer.
Hunden opdager ikke flåtens bid, og vil derfor sjældent kradse eller på anden vis gøre os opmærksomme på, at den har noget, der genererer den. Flåt udskiller under sit bid en slags bedøvelse, der gør, at man ikke generes, selv om blodmidens kæber så at sige saver sig gennem huden.
Men også flåter, som har bidt sig fast, vil oftest kunne fjernes. Enten med fingrene – eller rettere det yderste af neglene – eller ved hjælp af en såkaldt flåttang.
Af og til leveres flåt-fjernerne i to størrelser, så man kan fjerne både store og små flåter uden at klemme dem i stykker og dermed efterlade dele af midens kropsdele i hundens hud.
Flåtfjernere er oftest udformet som en slags brækjern og virker ved at værktøjet stikkes ind under flåten, hvorefter det køres lidt rundt indtil blodmiden slipper sit greb.
Biospotix har i lighed med flere lignede udbydere udviklet et halsbånd, som skulle være i stand til at afholde flåterne fra at bide sig fast i hunden.
Halsbånd
Halsbåndsproducenterne skilter med langtidsvirkning, men halsbånd er dog mindre egnet, når hunden er sammen med børn og andre hunde. Især bør man forhindre, at børn kommer til at indtage i halsbåndets indhold.
Udover halsbånd tilbyder en række firmaer præparater som påføres direkte på hundens hud og som også beskytter den effektivt mod flåter.
Flydende produkter
Produkterne smøres direkte på huden i hundens nakke eller på ryggen af hunden. Produktet virker allerede efter et døgns tid.
Produkterne fra Frontline, EXspot og Effipro hævdes desuden at være effektive mod lus og lopper, og f.eks. oplyser Bayvantic at deres produkt også at være velegnet til behandling af loppeallergi. Produktet har en både afvisende (anti-blodsugende) og dræbende virkning på flåter, myg og stikfluer etc.
Ved hyppig svømning eller vask kan genbehandling tidligere end hver fjerde uge vise sig nødvendig, men præparaterne må dog ikke gives hyppigere end én gang om ugen
Tabletform
Senest i 2014 kom en tyggetablet kaldet Bravecto på markedet og den er i stand til at beskytte hunden i mindst tre måneder. Produkter kan kun købes på recept.
Tabletten skal indtages sammen med f.eks. en godbid og skulle give øjeblikkelig og vedvarende effekt mod flåter og andet utøj i helt op til 12 uger!
Effekten af tyggetabletten forsvinder ikke, selv om hunden vaskes i shampoo eller ofte svømmer i saltvand, oplyses det.
Producenten mener også det er en fordel, at man ved anvendelse af tyggetableter undgår at komme i berøring med det aktive stof, som udbydes i pipetterne. Ligeledes fremhæves det, at tyggetabletterne gør det ufarligt for andre dyr at være i kropskontakt med den behandlede hund.
Bracecto påstår desuden, at deres produkt kan anvendes til drægtige og diegivende tæver samt til avlshanner. Desuden skulle det kunne anvendes på hunderacer, som ellers er kendt for ikke at kunne tåle kemisk forebyggelse af flåtoverførte infektioner.
Man skal dog være opmærksom på, at det frarådes at anvende produktet, hvis ens hund har epilepsi.
Mulighederne for at hjælpe hunden igennem de næste måneder uden gener er mange. Er man i tvivl om hvilken metode, der er mest egnet, bør man naturligvis spørge sin dyrlæge til råds.
LÆS OGSÅ: