Går man en tur på den gamle hede Ulvshale på nordspidsen af Møn, møder man en flok islandske heste, der græsser fredeligt på lyngheden mellem de spredte, søjleformede enebærbuske.
Af Redaktionen
Naturstyrelsen har indgået en aftale med stutteri Hejelte ved Pernille Brinch, der har sendt 16 heste på logi på Ulvshale til udgangen af november. Til gengæld får heden den pleje, den har stærkt brug for.
– Hestene elsker at gnave i unge skud af buske og småtræer, og det er lige, hvad vi har brug for, når de mange små birketræer pibler op overalt. Uden hestenes hårde nedbidning vil heden med tiden blive forvandlet til birkeskov. Vi har tidligere brugt får, men de er ikke meget for at spise birk. Og geder dur ikke, fordi de også gnaver i enebærrene, forklarer skovfoged Mikkel Bornø Clausen fra Naturstyrelsen i Storstrøm.
Hestene er alle mellem to og fem år og dermed store nok til at klare sig selv under åben himmel men for unge til at blive reddet på. De er fredsommelige, og der er fri adgang til heden som altid. Hestene er ikke opsøgende og vil normalt ikke gå hen til mennesker, der går ind i indhegningen.
Skovhjælpere ser til hestene
Islænderne er meget robuste heste, der er avlet til at gå ude hele året, selv i det barske islandske klima, hvor de oprindeligt kommer fra. På Ulvshale får hestene dog lidt mere hjælp.
– Skovhjælperne er ude og se til hestene hver dag. De tæller hestene og ser, om de har det godt og har vand. Det er en rigtig god ordning, hvor en gruppe medarbejdere, med særlige udfordringer får en meget meningsfuld opgave. Vi havde formentlig ikke kunne have hestene uden indsatsen fra skovhjælperne, siger Mikkel Bornø Clausen.
Skovhjælperne er lettere udviklingshæmmede, der er ansat i et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Vordingborg Kommune.
Hvis forsøget med naturpleje med heste går godt, vil Naturstyrelsen overveje, om der eventuelt kan etableres en permanent bestand af vilde heste på Ulvshales hede.