Grågåsen er vores største hjemhørende gåseart. Arten var næsten udryddet, men er i dag kommet stærkt tilbage som ynglefugl i Danmark
Af Redaktionen
Grågåsen (Anser anser) er en af de største gåsearter med en længde på cirka 80 centimeter, et vingefang på 147-180 centimeter og en vægt på 3.400-3.700 gram.
Fjerdragten er hovedsageligt i grå farver – deraf navnet, næbet er orange og benene kødfarvede. Den kan forveksles med de andre gæs, som har grå fjerdragt, men den er den største af disse.
Udbredelse
Grågåsen er en almindelig træk- og ynglefugl med vinterkvarter i Holland og Spanien.
En stor del af bestanden optræder kun som trækgæst i Danmark, men der er også en del, som bliver i Danmark og yngler. Gennem de seneste årtier er bestanden steget markant.
Levevis
Inden trækket sydpå samles grågæssene på nogle få større rastepladser. Sådanne rastepladser er oftest en lagune eller en stor sø med nærliggende fødesøgningsområder, som f.eks. marker og engarealer.
I Danmark holder de ynglende grågæs typisk til i næringsrige søer med rørskov, eller i skovmoser. De kan godt ruge i kolonier, hvilket eksempelvis er tilfældet i Vejlerne i Nordjylland.
Parrene holder sammen hele livet, og deres ynglesæson starter forholdsvis tidligt. Det er slet ikke ualmindeligt allerede at se gæslinger i april måned.
Grågæs finder primært deres føde på land, som hovedsaligt består af græs og urter. Om vinteren suppleres føden med rester fra høsten på marker, som f.eks. korn og roer, hvorfor de ofte kan ses her i større flokke.
I nogle tilfælde søger de også føde på uhøstede marker om sommeren, hvilket kan være problematisk for landmændene, hvis gæssene optræder i stort antal. I sådanne tilfælde kan landmanden søge om tilladelse til regulering.
Hvis du vil vide mere:
Kriterier for gunstig bevaringsstatus (Rapport fra DMU; pdf; 2,6 Mb)
Bevaringsstatus for fuglearter omfattet af EF-fuglebeskyttelsesdirektivet (Rapport fra DMU; pdf; 0,8 Mb)