De udlånte pandaer spiller en stor rolle for landets diplomatiske relationer til Kina, hvorimod vores helt egen “panda” nemlig grævlingen, spiller en vigtig rolle for naturens mangfoldige relationer …
Grævling: Danmarks helt egen panda
af Redaktionen
De fleste kender den kun fra rabatten … dræbt i trafikken under natjagt på alt spiseligt. Faktisk er det kun de færreste, der har mødt grævlingen.
Grævlingen er Danmarks helt egen ”panda” … Helt modsat Danmarks ægte kinesiske kæmpe-pandaer. De er kun til låns. De to pandaer i Københavns Zoo er nemlig en del af Kinas såkaldte pandadiplomati …
Grævlingen derimod er vores egen … Den kan ingen tage fra os, hvis vi skulle undlade at betale låne-afgiften til verdens næststørste økonomi.
Men hvor de kinesiske pandaer først og fremmest gavner vores politiske og økonomiske relationer til Kina, gavner vores egen panda først og fremmest dynamikken i den allestedsværende danske natur.
Grævlingen sætter nemlig sit helt eget aftryk på de områder, hvor den holder til. Aftryk som beriger biodiversiteten og skaber nye betingelser for liv og vækst i skov, mose og eng etc.
Om grævlingen ligefrem kan kaldes en diplomat i den danske natur, kan diskuteres, med visse ligheder er der dog.


Så snart mørket sænker sig, forlader grævlingen sit underjordiske kompleks for at søge føde …
Grævlingen kan virke som starthjælp til nyt liv
Den danske grævling kan have flere positive indvirkninger på biodiversiteten. Herunder eksempler på grævlinge-adfærd, der kan bidrage til den danske biodiversitet:
Skaber levesteder for andre arter: Grævlingens underjordiske huler, kan bidrage til bedre vilkår for andre jordlevende organismer som regnorme, insekter og små gnavere.
Påvirker vegetation: Ved at grave efter orme og insekter ændrer grævlingen vegetationen, hvilket kan fremme væksten af forskellige planter og dermed øge mangfoldigheden
Næringsstoffer: Grævlinger tilfører næringsstoffer til jorden gennem deres ekskrementer, hvilket kan forbedre vilkår for planter og andre organismer.
Prædation på skadedyr: Grævlingen æder ”skadedyr” som mus, insekter og snegle. Dermed kan grævlingen være med til at fremme naturlig spiring af nye træer og buske etc.
Spredning af frø: Grævlinger kan medvirke til at sprede frø, når de graver og flytter jord, hvilket kan fremme væksten af forskellige plantearter.
Habitatdannelse: Grævlingens underjordiske gangsystemer kan på sigt komme til at tjene som skjule- og ynglested for andre dyr som ræve og gravænder etc.
Selvom grævlinger har en række positive økologiske virkninger, kan deres aktiviteter også føre til konflikter med mennesker, især i landbrugsområder, hvor grævling siges at at have en forkærlighed for uhøstede havremarker …
Læs også: Bør jagt på grævling være lovligt?
Fauna – oversigt over de mange fugle, pattedyr, fugle, fisk og krybdyr og insekter man finder i Danmark og i andre lande. Læs mere netnatur.dk/FAUNA