I takt med at levestederne forsvinder i landbrugslandet, rykker harerne ind til byen. Det dokumenterer et nyt studie fra Aalborg Universitet
Haren er også blevet byboer
Af Miljøstyrelsen
En gang var der masser af levesteder og føde til harerne i det åbne land, men i takt med at landbruget er blevet mere intensivt, har harerne fået trange kår på landet. Derfor flytter de små hurtigløbere med de lange ben og de lange ører i stigende grad til byen, hvor parker, villahaver og store græsplæner omkring boligblokkene giver dem bedre livsbetingelser.
Det har længe været kendt og dokumenteret, at harerne i stigende grad bliver byboer, men nu har forskere fra Aalborg Universitet med hjælp fra borgere i Aalborg og Aarhus og med støtte fra Miljøstyrelsen, fået en indikation på omfanget. Derudover har de fundet en metode, som gør det muligt at overvåge de urbane harer ved hjælp af termiske kikkerter med kamera og på den måde skaffe et overblik over bestanden i byerne.
1500 henvendelser fra borgere
Forskerne lagde ud med et opråb via medierne. I et interview i Jyllandsposten i juli 2022 opfordrede de borger i Aarhus og Aalborg til at henvende sig til universitet, hvis de havde set harer indenfor 100 meter fra en bebyggelse.
Kort efter væltede det ind med mails. Over 1500 borgere skrev og fortalte om deres hareobservationer i byen og forklarede hvor og hvornår, de havde set harer, og om det var en voksen eller en killing, de havde set.
De mange henvendelser bekræftede forskerne i deres antagelse om, at harer er blevet meget almindelige i de danske byer, at de yngler og trives, og at de giver byboerne mange gode naturoplevelser i boligområderne.
Termisk kikkert til overvågning
Det er dog svært at vurdere, hvor stor bestanden i byerne reelt er, fordi det ikke er muligt at tjekke, hvor mange gange den samme hare bliver indberettet. Derfor valgte forskerne at afprøve en termisk kikkert med videokamera i nogle af de bydele, hvor der var mange observationer.
Med den termiske kamera kan man let spotte harerne i byen efter solnedgang. Forskernes vurderer derfor, at en metode til overvågning af byharer kunne være at opsætte termiske kameraer i høje bygninger, som vil kunne tælle harerne.
Sammen med brug af droner med termisk kamera til overvågning af harer i det åbne land kan den nye metode være med til at give et bedre overblik over bestanden af harer i Danmark som helhed.