Af Redaktionen
En noget tempereret og blæsende sommer er ikke lige det, der fremkalder lysten til at ligge og dase på stranden og få bugt med den forhadte blege kulør.
Ferien skal dog ikke af den grund gå til spilde med ligegyldig og inaktiv afslapning! Sådan tænkte jeg for et par uger siden og tog en beslutning om at starte fjordfiskeriet lidt tidligt med en tur til Mariager inderfjord. Kæresten var hurtig med på ideen og til trods for hendes status som novice indenfor dette fiskeri med kun fire ture, kan hun bryste sig af flotte fangster af havørred på næsten hver tur. Da vi ankom til vores bestemmelsessted først på aftenen var forventningerne store, forholdene til at overliste en havørred var i høj grad til stede med køligt vand, bølger og vind fra vest.
Vandvendingen var selvfølgelig tjekket på forhånd, så vores fiskeri startede op en time før denne hvilket erfaringsmæssigt er en væsentlig faktor for succes i sommerfiskeriet. En stor brun glimmerflue str 2 blev bundet på enden forfanget.
Kæresten, som også går og overvejer at starte det spændende fluefiskei, opgraderede i første omgang sit blinkfiskeri med en stor sort og orange ophægerflue. Allerede efter relativt få kast var der en pæn fisk efter min flue lige da jeg hev den op af vandet. Den efterlod de velkendte hvirvler, som får pulsen til at stige hos enhver fisker.
Næste kast og fisken sidder fast. Sådan! Men ærgeligt, den slipper igen og efterlader mig med adrenalinet pumpet ud i kroppen. Så kan man mærke man lever! Noget tid går og vi har næsten fisket over bugten, da kæresten siger: “Så er der noget der rykker i linen ” Jeg fik hurtigt kørt min line på hjulet og kommenteret fra sidelininen med gode råd. Hendes rolige måde at håndtere fighten og justere slirebremsen gav mig imidlertid ingen yderligere grund til ængstelse for mistet fisk. Fisken viste sig efter nogen tid i overfladen, hvor jeg hurtigt kunne konstatere, at den havde den store flue solidt forankret inde i munden. Dejligt! Vi kunne begge tage den lidt med ro. Et par spring senere og den dygtige fisker kanede den flotte fisk indover netrammen og satte et punktum dens chancer for at vinde fighten. En flot Havørred på 50cm med en vægt på ca 2kg, altså en god konditionsfaktor. Det var en stolt fisker, der betragtede det eftertragtede byttedyr i græsset, mens kaffen dampede fra koppen. Jeg kendte den ophøjede fornemmelse i kroppen efter sådan en oplevelse og håbede på at komme i samme situation.
Det var imidlertid blevet næsten mørkt! To ræve kaldte på hinanden med deres hæse hyl ikke langt fra os og en fiskehejre gled stille over os, mens vi forsigtigt vadede ud i vandet igen. Jeg kunne ikke se ret meget og det var nu i høj grad rutinen, der fik line og forfang til at lægge sig helt ud. Et spændende fiskeri…
Endelig kom det længe ventede træk i linen. Et par hurtige spring afslørede en silhuet af en kort, men tyk fisk som blev landet efter en god fight. Den var 48 cm og var i en imponerende kondition. Vi stoppede fiskeriet og gik trætte men tilfredse op til bilen, hvor jeg straks gik igang med rengøringen af fiskene. Da jeg skar bugen op på min egen fisk, fandt jeg dog noget besynderligt. En glas ampul på et par centimeter! Vi snakkede lidt om hvad det kunne være, men tog selvfølgelig tingesten med hjem. En søgning på Google dagen efter gav pote. Et projekt af DTU Aqua med at chipsmærke havørreder fra Villestrup Å, har til hensigt indhente forskellige informationer om havørreden i Mariager fjord.
Chippen blev selvfølgelig sendt til rette sted med informationer omkring størrelse, fangststed osv. Hvad mon det næste bliver? En robotfisk med overvågningsudstyr (-: