Guide viser kokke og fødevarevirksomheder, hvilke vilde planter fra den danske natur man trygt kan sætte på menukortet, og hvilke man skal lade blive i naturen
Hvis man har gang i gryderne og vil tilsætte lidt bibernelle, fuglegræs eller gederams, så kan man med guiden hurtigt tjekke, om de vilde planter er sikre at bruge i maden.
Det er blevet populært at sætte vilde planter på menuen og at udvikle nye, spændende produkter med vilde planter. Det kan dog være svært som kok, restauratør eller mindre fødevarevirksomhed at vide hvilke planter, der sikkert og lovligt kan bruges i maden, og hvilke der kan give eksempelvis dårlig mave eller forøget risiko for kræft på længere sigt.
Giftlinjen har de seneste 10 år oplevet en væsentlig stigning i antallet af henvendelser vedrørende personer, der har spist giftige planter, svampe og bær. Der er desuden en tendens til, at forgiftningstilfældene er blevet alvorligere, da folk ikke længere blot smager på et enkelt bær eller blad, men tilbereder hele måltider af råvarer sanket i naturen.
Guiden indeholder 50 planter, som alle er risikovurderede af DTU og vurderet i forhold til, om der kræves en særlig EU-godkendelse, inden de må sælges til kunderne.
Plantelisten blev lanceret i forlængelse af Fødevareforlig 4, hvor en af indsatserne var en kommende småskalapakke. Den indeholder en række tiltag og initiativer, der skal gøre livet nemmere for de små fødevarevirksomheder.
– Kreativiteten er stor i dansk gastronomi, og det skal være nemt for fødevarevirksomheder og restauranter at eksperimentere og finde på nye fødevarer og retter.
Få inspiration til aftensmadet ude i naturen
Listen er også en guide til alle de danskere, som er nysgerrige på at bringe naturen ind i deres køkkener, men er i tvivl om, hvilke planter der er giftige og hvilke, de trygt kan spise.
Plantelisten kan findes på Fødevarestyrelsens og ministeriets hjemmeside, hvor man kan se hvilke planter, der er vurderet sikre at bruge, og hvilke der frarådes.
SE LISTEN FRA FØDEVARESTYRELSEN HER
De 50 planter er udvalgt bl.a. på baggrund af, hvad Fødevarestyrelsen i en tidligere kortlægningskampagne har set brugt på restauranter og fødevarevirksomheder.