Under en bæverjagt kom nogle jægere til at diskutere, hvad der sker med projektiler, der bliver skudt mod vand. Et par deltagere mente, at kuglerne – såfremt de ikke springer op – fortsætter under vandet og er dødelige langt under overfladen
Hvordan reagerer en riffelkugle mod vand?
Af Ib Nordentoft Andersen (arkiv)
At en kugle skulle fortsætte et langt stykke, efter at have ramt vand, er desværre en almindelig skrøne grundigt underbygget af Hollywoods fantasifabrik. Selv Steven Spielbergs ellers grundigt researched film “Saving private Ryan” viser kugler, der farer rasende af sted under vandet blandt druknende soldater på Omaha Beach.
“Sandheden er faktisk en helt anden.”
Afhængig af kugleform, kuglevægt, kuglekonstruktion og anslagshastighed vil kuglen stoppe efter fra nogle få centimeter til måske maksimalt omkring 3 meter.
Den største gennemtrængnings evne opnås med langsomme, tunge kugler med høj SD ”Sectional Density”.
De store går i dybden
For eksempel vil en langsom (400 m/sek) kaliber 12 (18,5 mm) blykugle affyret fra et glatløbet haglgevær nå væsentligt længere ned i vandet (måske 2,5 meter), før den har tabt pusten. Hvorimod en fuldkappet .22-250 (5,6 mm med 1.200 m/sek) allerede vil splintres i vandoverfladen.
De to kugler splintredes total og blev fundet inde i flaskerne.
Et typisk resultat, når et projektil rammer vand på kort afstand med stor hastighed.
Og selv på en afstand af 100 meter splintres en højhastigheds kugle ved kontakt med en lille ½-liters flaske.
Et eksempel på en lidt tungere og langsommere kugles opførsel i vand: En .22LR kugle, der vejer omkring det dobbelte af .17HMR kuglen og har en Vo på omkring det halve. Den formåede at gennemskyde en 1-liters flaske på omkring 10 meter afstand og blev gravet ud af kuglestoppet bag flasken.
Altså et godt eksempel på en tungere og langsommere kugles bedre gennemtrængningsevne.
Konklusion
Vi kan altså konkludere, at en kugle der rammer vand og ikke laver en opspringer, kun vil trænge et ganske kort stykke ned i vandet.
Så nej; du skal altså ikke forvente, at kunne nedlægge bæveren, når den er nået under vandets overflade.
LÆS OGSÅ: Pas på sidevinden