Hvor mange eller få ulve bør der være?
Hvor mange ulve bør der være?
Af Redaktionen
Lige nu har Sverige og Danmark cirka lige mange ulve – målt pr. kvadratkilometer. Men hvor mange ulve bør der være? I den folkelige debat svinger svinger syndspunkterne vel strengt taget fra 0 til omkring 100. Alt afhængig af hvem man spørger.
I Danmark er antallet mest af alt et populært debatemne. I Sverige er spørgsmålet mere konkret.
Her har myndighederne rent faktisk lagt sig fast på et antal. Derfor reguleres bestanden fra tid til anden for at holde sig i nærheden af bestandsmålet. I lighed med enkelte andre EU-lande har Sverige nemlig mulighed for at justere bestanden via reguleringsjagt.
I 2019 indberettede Sverige 300 ulve som referenceværdi, hvilket er udtryk for, hvor mange ulve der skal eksistere i landet for at leve op til EU’s arts- og habitatdirektiv.
I 2025 skal man dog tage stilling til om dette stadig er det rigtige antal.
Derfor har det svenske Naturvårdsverk engageret forskerne Nicolas Dussex fra Norge og Phil Miller fra USA til at udføre en videnskabelig analyse af ulvens referenceværdi i Sverige.
LÆS mere om:
– De analyser, der skal udføres inden for opgaven, skal holde høj videnskabelig kvalitet og objektivitet, og derfor har vi ansat to uafhængige forskere, som skal udføre analyserne.
Det udtaler Hanna Dittrich Söderman, projektleder hos Naturvårdsverket i Sverige i en pressemeddelelse.
Hun tilføjer desuden, at de vil analysere, om minimumsantallet af ulve kan være mellem 170 og 270 ulve og i givet fald under hvilke betingelser.
De foreløbige rapporter skal videnskabeligt gennemgås, for at blive en endelig rapport inden Miljøstyrelsen i oktober 2024 indberetter sin indstilling til regeringen.
Hos det svenske jægerforbund er man overbevist om, at det nye forskerhold ikke vil være i stand til at bringe noget nyt til torvs.
Gunnar Glöersen, det svenske jægerforbunds ansvarlig i rovdyrspørgsmål, ser ikke noget underligt i, at det svenske Naturvårdsverk har engageret forskerne Nicolas Dussex fra Norge og Phil Miller fra USA til at opgaven.
Den svenske talsmand i spørgsmål om rovdyr finder det kun naturligt, at spørgsmålet om ulvestammen denne gang undersøges af en anden forskerinstitution end den, som blev anvendt forrige gang spørgsmålet skulle analyseres.
Det oplyser han overfor Svensk Jakt, der fungerer som talerør for forbundet.
– I forhold til de tidligere informationer kan jeg ikke rigtig se, hvilken ny konklusion de nye forskere kan komme frem til. Jeg tror kort sagt ikke, det får nogen dramatisk effekt på på spørgsmålet.
Det hævder Gunnar Glöersen, der mener, at forskerne bør analysere, om det laveste antal ulve i Sverige bør være mellem 170 og 270 ulve og i givet fald under hvilke forhold.
Han udtrykker dog usikkerhed for om den amerikanske forsker er tiltrækkelig klædt på til opgaven. Til Svensk Jakt siger han:
– Jeg aner ikke, om den amerikanske forsker har tilstrækkelig underliggende viden til at forstå problemstillingens kompleksitet.
Og komplekst er spørgsmålet om antallet af ulve. Det gælder også i Danmark, selv om det er nærliggende at flytte den svenske virkelighed over på danske forhold.
Naturligvis kan man ikke sammenligne Sverige og Danmark, da fødegrundlaget må formodes at være anderledes. Desuden er antallet af dyrehold – herunder fritgående tam-rener, personer i naturen, jagtlige interesser samt ikke mindst de juridiske EU-forhold meget forskellige og vanskelig sammenlignelige.
Ulve er ikke lige udbredt over hele i Sverige. Tætheden er størt i Midtsverige. Tilsvarende forskel gør sig gældende her i landet. Her er ulvene heller ikke jævnt fordelt ud over hele landet.
I Danmark er det kun omkring 70% en af landet (29.777/43.094), som har ulve, hvilket gør tætheden af ulve målt pr. kvadratmeter lidt højere … målt for landet som helhed. Men sammenholdt med den svenske ulvs væsentlige udbredelsesområde, kan forskellen være anderledes og dertil vanskelig at sammenligne.
KLIK og VIND måske en jagtrejse til AFRIKA