Danske råbukke må jages i seks ud af tolv måneder, men når det gælder udbyttet, er der perioder, som er langt mere udbytterige end andre
Hvornår skydes bukkene?
Af Redaktionen
Når bukkejagten starter den 16. maj er det alle bukkejægere af huse … Jagt på råbukke er uden sammenligning Danmarks mest populære jagtform blandt de mange, der værdsætter stille riffeljagt med udsigt til kød og trofæ og ikke mindst et hav af naturens ikke håndgribelige tillægsgevinster som solopgang, fuglesang og nærkontakt med alt fra hare og ræv til måske ulv og mårhund.
Men det er ikke kun jægerne, der er på jagt, når sæsonen starter. Det er råbukkene også.
Bukkene er territoriale og især unge bukke jagter deres første revir. Et sted som kan blive deres eget.
Bukke forsvarer nidkært deres matrikel mod andre bukke. Alle som kan spille op til de hundyr, der findes i reviret, fortrænges. Ikke kun med trusler men også med korporlig afstraffelse og til tider lange forfølgelser over stok og sten og ganske betydelige afstande.
LÆS mere på netnatur.dk/BUKKEJAGT
Medio maj er landskabet stadig forholdsvist åbent. Skoven er endnu ikke helt lukket og mange afgrøder er endnu ude af stand til at skjule en revirløs buk, der jages fra det ene besatte område til det andet.
Den første periode af bukkejagten er derfor en periode, kendetegnet ved meget aktivitet og stor bevægelse.
Dette påvirker også bukkejagten, der begynder på et jagtligt set meget effektivt tidspunkt. Bukkene er ikke gemt bag bladhang og høje afgrøder og reviraktiviteten virker også relativ høj sammenholdt med den periode, der følger frem mod brunst sidst i juli og først i august.
Hvor effektiv maj er som jagtmåned afspejler sig da også i udbytteoversigten.
DCE udarbejder hver år en vildtudbytte statstik, der viser hvor meget vildt jægerne nedlægger. Dertil udgivere de en oversigt over de informationer, som en del af jægerne bidrager med som såkaldte supplerende informationer.
I denne oversigt kan man se i hvilke måneder bukkene nedlægges på baggrund af de supplerende informationer.
Der er flere ting ved oversigten herover der springer jægerne i øjnene. Især at andelen af bukke over to er så høj, som den fremstilles.
Det stemmer ikke overenes med den gængse opfattelse, der går på, at det især er de unge førsteårsbukke, der står for skud under sommerjagten 16.5-15.-7.
Hvad der er det “rigtige”: Statistikken eller jægernes opfattelse af “virkeligheden”, er en debat i sig selv. Den har vi tidligere berørt og det vil vi givetvis også gøre fremover.
Her drejer det sig om hvornår bukkene nedlægges.
I en grafisk og måske mere overskuelig oversigt fordeler udbyttet sig som vist i søjlediagram herunder.
Mere end halvdelen af de danske bukke nedlægges i de første to uger af maj … I hele juni nedlægges der langt under halvdelen. De øvrige måneder fylder ikke meget i den samlede statistik …
Oversigten er næppe helt ved siden af jægernes oplevelse. Hvis de lader minderne dvæle ved trofævæggen vil der givetvis være en markant overvægt af maj-bukke.
Om den traditionsrige danske bukkejagt starter på det rigtige tidspunkt er en helt anden debat. Enhver sæsonstart vil virke effektiv alene af den grund, at jagttrykket er højt og andelen af jagtbare dyr i sagens natur højere end senere på sæsonen, hvor mange dyr er omformet til lækre udskæringer i jægernes frysere.
LÆS mere på netnatur.dk/BUKKEJAGT
KLIK og gå til det undermagasin, som du ønsker.
Undermagasinerne på netnatur.dk samler og organiserer nyheder og aktuelt indhol