IHjorten er især kendt for udvikling af magnetbaserede holdere til våbenskabet, og flere nyudviklinger tilgår jævnligt virksomhedens hjemmeside
Af Netnatur Foto: Ihjorten Annonce
Jens Christian Hjorth, der står bag IHjorten.dk, har over de seneste år markeret sig i jagtmiljøet med en ultraskarp profil rettet mod designede løsninger til våbenskabe. Via 3D printere og en baggrund som produktionsteknolog har han, som både stifter og indehaver udviklet et helt koncept, der kan tilbyde løsninger på nogle af de udfordringer, som jægerne har måtte affinde sig med at leve med.
Her fortæller den unge iværksætter om sin virksomhed og hvordan det hele startede.
– Det hele begyndte, da jeg arvede et våbenskab efter min farfar. Skabet var vel omkring 50 år gammelt, og typisk for sin tid, er det smalt og med en rembøjle, der skal fungere som støtte for ens våben.
Sådan indleder Jens Christian Hjorth sin beretning om opstarten af IHjorten – en produktionsvirksomhed, som tilbyder specialfremstillet udstyr, som bl.a. har til formål at gøre det nemmere og mere overskueligt at være jæger.
Desværre virkede min farfars våbenskab ikke særlig hensigtsmæssigt ud over at det levede op ti lovens krav om sikker opbevaring af jagtvåben.
Skabet var ikke forsynet med våbenholdere og hver gang man åbnede skabet, væltede det ud med våben og det gør altså ondt at se rifler og kikkerter for flere tusinder få ridser og skader.
– På det tidspunkt, hvor jeg arvende skabet, var jeg projektleder i en større virksomhed og det medførte, at jeg ikke arbejdede praktisk med min uddannelse, der indebærer grafisk konstruktion og udvikling af nye produkter. Det savnede jeg lidt. Derfor valgte jeg at købe en 3D-printer.
Jens indså ret hurtigt, at han med adgang til sin nye 3D-printer, kunne optimere flere ting i hjemmet og herunder løse problemet med sine jagtvåben, der manglede støtte i våbenskabet.
Fra tanke til handling var der ikke langt og snart havde han udviklet magnetbaserede holdere til hhv. riffel og haglbøsse.
Faktisk uden at vide det, skulle det vise sig, at de to udviklinger blev prototyper til det som senere blev til en egenligt produktion og senere til Ihjorten – der netop er fokuseret på at tilbyde udstyr, der kan holde styr på våben og andre former for udstyr i våbenskabet.
– Jeg var lidt stolt af de nye udviklinger og sendte nogle billeder til nære jagtvenner. Reaktion var overraskende og flere vendte tilbage med forespørgsler.
Det viste sig, at Jens åbenbart havde ramt et hul i markedet. Ingen andre tilbød på det tidspunkt noget lignede og dermed var vejen banet for en helt ny forretningside.
– Det tegner lovende, det her, tænkte Jens, der begyndte at arbejde videre med ideen, som blev justeret og optimeret. Han oplyser, at det er relativt nemt at justere og forfine designs, når man har lidt forstand på 3D- printere. Dog ligger der stadig en lang række forsøg/prototype i skuffen på hjemmekontoret, inden han fandt den nuværende form.
I 2019 var der så stor interesse for de magnetiske våbenholdere, at Jens besluttede sig for at stifte IHjorten.
Formålet med det nye selskab var at producere løsninger til jagtbutikker, men han ville også oprette en hjemmeside med information og adgang til egen webshop, hvor jægere og andre våbenindehavere kunne købe de forskellige udviklinger.
Hjemmesiden ønskede han selv at designe og efter studier af diverse YouTube-videoer, der fortalte om opbygning af hjemmesider i det populære program WordPress, kastede han sig ud i IT-projektet.
– Med indblik i alt, der vedrører design og drift af egen hjemmeside, følte jeg mig godt forberedt – også på at jeg selv kunne håndtere de udfordringer, der evt. måtte opstå med hjemmesiden hen ad vejen.
Noget tyder på at udviklingen også begynder at rette sig mod andre dele af jagtmiljøet. Holdere til drikkekrus i skydetårnet, pistolholdere, holdere til patroner på haglbøssen og specialfremstillede holdere til placering på f.eks. lokkefugle, der gør det nemmere at filme med GoPro kameraer under gåsejagt etc.
Jens oplyser, at det væsentlige fokus i firmaet endnu er rettet mod våbenskabet. Men at han naturligvis også udvikler nye produkter – f.eks. på opfordring.
– Kunder, som efterspørger et produkt, kan få det udviklet gratis, når aftalen er, at jeg har retten til at sætte det i produktion, hvis det er viser sig, at udviklingen også kan komme andre til gavn.
Jens Christian Hjorth er lidt tøvende, på spørgsmålet om hvilke helt nye produkttyper, han har i støbeskeen.
Han forklarer, at reglerne om patentbeskyttelse er komplicerede og kræver man holder kortene tæt ind til kroppen.
– Alle vores produkter er beskyttet med en produktansvarsforsikring, hvis det mod forventning skulle vise sig at en kunde kan påvise en skade på f.eks. en dyr kikkert, som kan føres tilbage til at vores produkt alligevel ikke kunne holde til det, som vi havde sat kunden i udsigt. Endnu har dette dog ikke være tilfældet, siger Jens Christian Hjorth, som afslutningvis siger:
– Heldigvis har IHjorten endnu den første reklamation til gode.
KORT om Jens Christian Hjorth
Jens Christian Hjorth har altid gået på jagt og lige siden jeg var helt lille, blev han taget med, når f.eks. hans familie afviklede jagter.
– Jeg er ude af en landbrugsfamilie og i familien har vi altid gjort meget ud af jagten og det betyder, at jeg deltager på jagter med rigtig god bestand af faser og andet vildt. I flere år var jagt en hyggelig måde at mødes på i familien. Min store passion kom først lidt senere, da jeg flyttede hjemmefra og påbegyndte mine studier.
Her blev især hans debut med pram- og strandjagt en stærk oplevelse, der har boostet hans interesse for jagt.
I dag er en and ikke bare en and. Og en gås ikke blot en gås, lyder det fra Jens Christian Hjort.
– Jeg bruger meget tid på at læse om de forskellige fugle: Hvor de kommer fra, hvordan de lever og hvorfor opfører de sig som de gør. Og så er det god underholdning for andre på sociale medier at se vores opstillinger med flere hundrede lokkefugle og mig som ”svane”
– I april 2022, deltog jeg i min første messe i Odense, jagt og outdoor messen. Det var en stor oplevelse og gav et ”kick” at møde så mange interesseret købere og tidligere kunder. Kunderne tog godt imod mig og mine produkter og jeg fik en masse god feedback til mine produkter og ikke mindst til fremtidens produktioner.
– Iværksætterrejsen med iHjorten har været rigtig spændende og jeg har gjort mig en masse erfaringer undervejs. Dog er det ikke noget jeg lever af endnu, og derfor passer jeg et normalt fuldtidsjob ved siden af min store hobby og mit iværksætterfirma.
– Jeg er blevet opmærksom på, at der er andre, som nu laver produkter, der ligner eller har samme funktion som mine, men jeg er fortsat stolt over at have fået den originale idé, ligesom at jeg står fast på, at iHjorten har det bedste produkter på markedet.
Jens Christian Hjorth med hans først buk. En stor medaljebuk, som han mener kan være efterkommer af den tidligere Danmarksrekord nedlagt af et familiemedlem ved Bælum i Nordjylland.