I et forsøg på at skabe sameksistens imellem mennesker og elefanter bliver lokalbefolkningen undervist i elefanters adfærd
Tekst: Henning Kørvel
Indien er hjemsted for over 27.000 asiatiske elefanter, og i et af de tættest besatte områder – Assam – i det nordøstlige hjørne med grænse til Bhutan, søger en række parter at samarbejde om at begrænse konflikter imellem mennesker og elefanter. Alene i 2022 blev 73 mennesker dræbt af elefanter, og 29 elefanter døde ved kollision med tog, elektrisk stød og forgiftning. I et forsøg på at skabe sameksistens imellem mennesker og elefanter bliver lokalbefolkningen undervist i elefanters adfærd og kulturelle betydning for regionen, og kampagnen skal dels sikre befolkningens trivsel og dels sikre elefanters fortsatte eksistens i det store asiatiske land.
Asiatiske elefanter volder i stigende grad problemer over for mennesker i den nordøstlige delstat Assam i Indien, der mod nord grænser op til Bhutan.
Ifølge Conservation Frontline er 45 mennesker indtil videre dræbt i år mod, at 75 døde hele sidste år. Blandt ofrene var mange kvinder.
I samme periode er 29 vilde elefanter døde, enten efter at de er blevet kørt ned af tog eller af andre årsager, fx elektriske hegn, men også forgiftning spiller en rolle.
”Tabet af elefanter er for det meste forårsaget af, at de i søgen efter noget at æde kommer ud af skoven”, siger embedsmænd fra Forest & Wildlife.
”I alt blev 21 elefanter dræbt som følge af ulykker med kørende tog, elektriske stød og ved andre ulykker, mens otte elefanter er døde i år på grund af lignende ulykker”, siger embedsmændene, og forgiftning er iblandt de andre årsager, hvilket skyldes uvilje i befolkningen mod elefanter.
Alene på grund af kollision med tog døde 115 elefanter i årene fra 1990 – 2018 i Assam.
Embedsmændene oplyser endvidere, at 71 elefanter, herunder kalve, blev dræbt i 2021 på grund af kollision med tog, forgiftning og elektriske stød. Desuden døde nogle elefanter efter at være faldet i damme og ved lynnedslag.
I maj 2021 blev 18 elefanter dræbt ved lynnedslag i Nagaon-distriktet i det centrale Assam.
Ifølge den seneste tælling er Indien hjemsted for 27.312 elefanter, og ud af disse holder 5.719 elefanter til i Assam, der har den næststørste bestand i Indien efter Karnataka med 6.049 elefanter.
Ud af det samlede areal i Assam på 78,438 kvadratkilometer dækkes kun 2.795 kvadratkilometer af tæt skov, mens andre 10.279 kvadratkilometer er dækket af moderat tæt skov.
Den samlede skovprocent i Assam er 36,11. Til sammenligning har Danmark en skovprocent (2023) på 14,9, svarende til 640.835 hektar, der øges på grund af klimakrisen.
For at afbøde konflikten imellem mennesker og elefanter i Assam og Meghalaya har Indiens førende organisation til bevarelse af biodiversitet ”Aaranyak” lanceret en massiv ”Gajah Kotka” (The Elephant Story-kampagne”, der involverer over 1.500 mennesker.
Projektet gennemføres i partnerskab med Aaranyak og British-Asian Trust, og med støtte fra Darwin-iniativet Gajah Kotka, og det overordnede formål er at fremme sameksistensen imellem mennesker og elefanter.
Beboere undervises om elefanter
Menneskerne i de konfliktramte landsbyer bliver uddannet i alt om elefanternes adfærd, økologi og elefanters kulturelle forbindelse til regionen og vigtigheden af deres beskyttelse og bevarelse.
”Kampagnen illustrerer dynamiske måder at sameksistere med elefanter, som også er Indiens nationale stolthed. Vi arbejder med en bred vifte af interessenter i samfundet gennem Gajah Kotka, herunder studerende, samfundsledere og almindelige og offentlige myndigheder og NGO-er, og vi ser frem til at samarbejde med endnu flere interessenter for at fremme sameksistensen, hvilket i den sidste ende vil bidrage til bevarelsen af asiatiske elefanter” i Indien, siger Bibhuti Prasad Lahkar, seniorforsker og leder af Elephant Research and Conservation Division.
Aaranyaks bevaringsbiolog Alolika Sinha føjer til, at sigtet med uddannelse af lokalbefolkningen er at mindske konflikter imellem mennesker og elefanter, og at man også ønsker at sikre bevarelsen af elefanter og den øvrige biodiversitet”.
Der er indtil videre gennemført 24 møder som led i kampagnen.
”Vores samfundsundervisere, feltpersonale og landsbyforkæmpere arbejder ubarmhjertigt på dette sameksistens-initiativ i Assam”, siger Zakir Islam Bora, der er Aaranyak-embedsmand med ansvar for initiativet i det østlige Assam.
Indtil videre har den førende NGO gennemført fire opsøgende kampagner i hovedsagelig landsbyerne, hvoraf størstedelen tilhører de oprindelige samfund Garo, Rabha og Bodo i landsbyerne Jamdamgre, Borogobol, Lower Darenchigre og Lower Kharsendap.
Aaranyak arbejder også i andre hotspots for at mindske konflikter imellem mennesker og elefanter og har vedtaget en flerstrenget strategi, der skal sikre bevarelse af biodiversiteten og reducere konflikter imellem mennesker og elefanter for derigennem at bevare menneskers trivsel og sikre den asiatiske elefants fortsatte eksistens i Indien.