Den er hurtig, og langt mere aggressiv end dem vi kender. Jagtflåt kan smitte mennesker og heste med farlige sygdomme og den ny kæmpeflåt er allerede konstateret i Danmark
Jagtflåt: Ny og aggressiv kæmpeflåt breder sig omkring os
I Danmark er “hyalomma marginatum” konstateret af Karen Angeliki Krogfelt, professor på Statens Seruminstitut.
Af Redaktionen
Jagtflåt er en hurtig og meget mere aggressiv flåt end dem vi kender på vores breddegrader og arten, der bliver cirka dobbelt så stor som almindelig skovflåt, er konstateret i flere lande omkring os.
Flåtten kan være bærer af frygtede sygdomme og den nye flåt er allerede konstateret i Tyskland, Holland, Sverige og Norge.
Den på vores breddegrader endu nye flåt bærer det latinske navn Hyalomma marginatu, men kaldes også kæmpeflåt og jagtflåt.
Jagtflåten er langt mere opsøgende i jagten på et værtsdyr end f.eks. skovflåten.
Det oplyser Snorre Stuen, professor ved veterinærhøjskolen i Sandnes i Norge.
Han udtaler til NRK at jagtflåt ligefrem forfølger mennesker.
LÆS også: TBE: Så mange danskere er blevet smittet
Den norske professor nævner et tilfælde, hvor en mand blev forfulgt over en distance på over 500 meter. En afstand som flåten kunne tilbagelægge på relativ kort tid.
– Den er mere aggressiv og hele tiden på jagt efter blod, oplyser han.
Læs også: HVILKET MIDDEL KAN MAN ANVENDE MOD FLÅTER?
Jagtflåt kan være bære af Crimean Congo virus, som viser sig ved feber, diarré og blødninger i huden.
Kæmpeflåt eller jagtflåt er større end skovflåt, som vi kender og som her ses i pelsen på en råbuk. Jagtflåt er den eneste flåttype, der er bærer af Congo Haemorrhagic Fever. En alvorlig sygdom med høj dødelighed.
Sygdomme kan være dødelig, men de jagtflåt eller kæmpeflåt, man har fundet i det nordlige Europa, har tilsyneladende ikke været bærer af den frygtede smitte, der kan have en meget høj dødelighed.
– Vi ved, at Grækenland og Spanien har haft tilfælde af sygdommen, siger Yvonne Kerlefsen, biolog og konsulent ved Norges nationale kompetencecenter for flåt-bårne sygdomme, der påpeger, at der ikke er nogen vaccine mod sygdommen.
Smitten skulle dog være nem at diagnosticere og tilsvarende nem af behandle med antibiotika. Det oplyser Outbreak News, som påpeger, at hesteejere skal være opmærksomme på den nye flåtart, da den kan overføre piroplasmosis.
Hvorvidt de flåter, der er konstateret i Nordeuropa, udgør en trussel for heste, er dog usikkert. Undersøgte kæmpeflåt i Holland har i følge nævnte medie været smittefri.
Den nye flåt menes at være en konsekvens af mildere klima, der medfører at fuglearter – der lever i jagtflåtens leveområde – udvider deres leveområde mod nord.
LÆS også:
Den frygtede taigaflåt har bidt sig fast
Sektion med artikler, billeder og videoer kun om flåt
Kort fortalt om Hyalomma (Jagtflåt eller kæmpeflåt)
Hyalomma er en slægt af flåter, der er kendt for deres store størrelse og aggressive adfærd. Kaldes også for kæmpeflåt eller jagtflåt.
Slægten er almindelige i Afrika, Asien og Sydeuropa, men de senere år har de også spredt sig til Nord- og Centraleuropa. Hyalomma-flåter adskiller sig fra andre flåter ved deres evne til at bevæge sig hurtigt og aktivt søge efter værter. Derfor navnet jagtflåt.
Jagtflåtens biologi og adfærd
Hyalomma-flåter er større end de fleste andre flåter, med voksne flåter, der kan blive op til 2 cm lange, når de er fuldt udvidede efter at have suget blod.
De har lange ben og er i stand til at bevæge sig hurtigt, hvilket gør dem til effektive jægere. De kan opspore deres værter, som ofte er større dyr som kvæg, heste og hjorte, men de angriber også mennesker.
Sygdomme overført af Hyalomma (jagtflåt)
Hyalomma-flåter er kendt for at være bærer af flere farlige sygdomme. En af de mest bekymrende sygdomme, de kan overføre, er Krim-Kongo hæmoragisk feber (CCHF), en alvorlig virussygdom med høj dødelighed.
Spredning til Europa
De senere år er der blevet rapporteret om flere tilfælde af Hyalomma-flåter i Europa, herunder lande som Tyskland, Belgien og Holland … og Danmark.
Det antages, at klimaændringer og øget global handel bidrager til denne spredning. Varmere vintre og længere somre skaber gunstige betingelser for flåternes overlevelse og reproduktion.
Bekæmpelse og forebyggelse af jagtflåt
For at bekæmpe spredningen af Hyalomma-flåter er det vigtigt med en kombination af overvågning, offentlig oplysning og beskyttelsesforanstaltninger.
Jægere, lystfiskere, fuglekiggere (ornitologer) og andre, som færdes i naturen, bør i lighed med landmænd og dyreejere regelmæssigt tjekke sig selv og deres husdyr for flåter og bruge flåtbekæmpende midler.
Mennesker, der opholder sig i områder med kendte flåtfund, bør tage forholdsregler som at bære beskyttende tøj og anvende flåtafvisende midler.
Fremtidige udfordringer med jagtflåt (kæmpeflåt)
Med de fortsatte klimaændringer og globalisering er det sandsynligt, at Hyalomma-flåter vil fortsætte med at sprede sig til nye områder.
Hyalomma-flåter udgør en voksende sundhedsrisiko i Europa, og myndighederne i de berørte lande forsøger at øge bevidstheden om deres tilstedeværelse og de sygdomme, de kan overføre.
KLIK OG LÆS MERE
KLIK og gå til det undermagasin, som du ønsker.
Undermagasinerne på netnatur.dk samler og organiserer nyheder og aktuelt indhold