Artiklen er sponseret af Pfizer ApS.
For mange jægere er en jagtrejse en del af planerne for efteråret. Der er mange ting, der skal være styr på inden turen. Men har du overvejet om forebyggelse mod TBE (flåtoverført hjernebetændelse) også skal være en af dem?
Artiklen er sponseret af Pfizer ApS
I Danmark har vi de senere år set en stigning i registrerede antal tilfælde af TBE, men det er fortsat forholdsvis sjældent. Anderledes ser det dog ud, hvis vi kigger på flere af landene omkring os og især nogle af de populære jagtrejsemål. I lande som Sverige, Tyskland og Polen er TBE udbredt og store dele er nu at betragte som risikoområder.Du kan finde et kort over risikoområder i de enkelte lande på Flåtbid.dk.
Klik på det ønskede land og vælg ”se det detaljerede risikokort”
Som jæger kan det være ekstra vigtigt at være opmærksom på TBE. TBE er en virus, der overføres via flåtbid. Da virus sidder i spytkirtlerne hos flåten, overføres virus idet flåten bidder sig fast. Derfor har det begrænset effekt at fjerne flåten hurtigt.
Bliver man smittet med TBE, vil infektionen hos en del vise sig efter 1-2 uger som influenzalignende symptomer.
Symptomerne forsvinder typisk efter nogle dage. Hos omkring en tredjedel vil sygdommen sprede sig til hjernen og give hjernebetændelse. Symptomerne kan nu være høj feber, nakkestivhed, føleforstyrrelser m.m. En del vil efter en tid komme sig, men op til 40% vil opleve varige mén i form af træthed, føleforstyrrelser, koncentrationsbesvær m.m.
Der findes ingen medicin, der kan helbrede TBE, så forebyggelse er vigtig. Påklædningen kan yde beskyttelse f.eks. ved brug af lange bukser, bukser ned i strømperne samt lukkede sko/støvler. Det er også muligt at blive vaccineret mod TBE.
Du kan læse mere om forebyggelse her:
Forebyggelse
PP-TCV-DNK-0305 – 11.juni.2022