Millioner af kvækerfinker kommer i øjeblikket flyvende til Danmark for at spise bøgetræernes frø (bog). Oplev det spektakulære syn lige nu i de danske løvskove …
Af DN
Den flotte spurvefugl kvækerfinke kommer nu i store flokke mod Danmark for at spise. Der er observeret flokke på over 100.000 fugle, som er kommet flyvende fra Sverige, Norge, Finland og Rusland, hvor fuglen normalt lever.
Når kulden begynder at bide nordpå, kommer finken på vinterbesøg for at mæske sig i bøgens frø, som kaldes bog. Det er nemlig fuglens foretrukne måltid.
Biolog og ornitolog hos Danmarks Naturfredningsforening, Jan Pedersen, forklarer, at så mange kvækerfinker på dansk grund er et bemærkelsesværdigt syn.
– Det er usædvanligt, at der kommer så stort et antal kvækerfinker herhjemme. Der er tale om millionvis af kvækerfinker, der trækker til Danmark i øjeblikket, og der vil formentlig komme flere til i løbet af julen. Så hvis man vil opleve det smukke syn af tusindvis af finker, som maler himlen sort, eller gør skovbunden levende, så er det nu, siger Jan Pedersen.
Oplev den langs stier og veje
Hvis man gerne vil opleve kværkerfinken, kan den ofte findes langs stier og veje i løvskove eller flyvende i lange bånd til og fra overnatningssteder, fortæller Jan Pedersen.
– Finkerne sidder ofte i de lysåbne områder langs stier og veje, hvor bogen ligger blottet på jorden. Her er bogen lige til at spise, og de kan nærmest sværme omkring stierne for at være en del af ædegildet og til forveksling ligne en flok stære, som mange kender fra naturfænomenet sort sol, siger han.
I DOFbasen, der er Dansk Ornitologisk Forenings database over dagsaktuelle fugleobservationer fra hele landet, er der på det seneste rapporteret en lang række kæmpeflokke af kvækerfinker i Nordsjælland. Kvækerfinken kan dog ses overalt i Danmark og opholder sig i de store skove med bøg og eg.
Hvorfor så mange finker?
Hvert år trækker kvækerfinken til Danmark, men i år er der rekord mange, fordi bøgetræernes produktion af fedtholdige frø lokker fugleflokkende til.
– I år er det et såkaldt oldenår. Et oldenår er et år med stor frugtsætning af bøg eller eg, og det betyder, at der er ekstra meget mad til finkerne. Det er derfor, vi ser så ekstraordinært mange af dem i år i forhold til de tidligere år. Hvis der ingen bog er i skovbunden, trækker mange af finkeflokkene videre mod sydvest, siger Jan Pedersen og tilføjer, at finken trækker hjemover til foråret.
Kvækerfinken yngler i de store birke- og nåleskove i et bredt geografisk bælte fra Nordskandinavien og østpå i Rusland og videre gennem den nordlige del af Asien. Kvækerfinken har sit navn fra sit kald, som er et langtrukkent “kvæææk”.