I det 19. århundrede betragtede man i USA en kaliber 10 som et glimrende haglgevær til all-round brug
Kaliber 10 har i efterhånden mange år været forbudt til jagt i Danmark. Men andre steder i verden ser det helt anderledes ud. Læs her om haglgeværet, som nægter at uddø.
Af Peter Thisted
Skal man drage nogle sammenligninger med kaliber 10 før og nu, så er der i dag nogle forskelle.
Ladningen i en patron var i starten på 35,44 gram, hvor der i dag kan købes patroner helt oppe på 56,7 gram. Hylstret lå på 73 mm, hvor man i dag kan få magnum patroner på 89 mm.
Der er også sket en udvikling af selve våbnet. Hvor den førhen vægtmæssigt lå omkring 4 kilo, ligger samme kaliber i dag på omkring 4,5 kilo. Den høje vægt er en klar fordel med hensyn til rekylen, men trækker til gengæld til den negative side, hvis man skal bære rundt på den en hel dag.
Kaliber 10 blev dog hen ad vejen overhalet af kaliber 12, som var lettere og mere anvendelig. Og da man i slutningen af 50’erne opfandt de variable chokes, blev 10’eren derfor langsomt fortrængt og efterhånden kun anvendt af ande-, gåse- og kalkunjægere.
Man forventede således, at kaliber 10 nu ville blive en saga blot.
Flere faktorer gjorde imidlertid, at den fortsat overlevede.
På banen igen
I slutningen af 1980’erne bandlyste U.S. Fish and Wildlife (det amerikanske modstykke til den danske Naturstyrelse) blyhagl i vådområder.
Stålhagl var på det tidspunkt i sin vorden, og de var mildt sagt elendige på alle parametre. Og da den amerikanske våbenproducent Ithaca Gun Company i 1975 havde udviklet deres Mag-10, en semi-automatisk model som kunne klare hylstre på 89 mm, var denne en kaliber 12 overlegen med stålhagl.
En lille sammenligning med kaliber 20, 12 og 10.
I takt med den stigende interesse for kaliber 10, begyndte andre våbenproducenter at vågne op – heriblandt Remington, som lancerede deres SP-10, der i en periode solgte ganske godt. Modellen er dog i dag udgået af Remington’s sortiment.
Kort varighed
Renæssancen af kaliber 10 blev imidlertid af en kortere varighed. Da Mossberg sendte deres Model 835 Pump-action på markedet, var det slut endnu engang. En kaliber 12 med 89 mm magnumpatroner kunne nu stort set det samme som 10’eren – så jægerne så således ikke den store grund til at slæbe rundt på et tungere gevær end højest nødvendigt.
Hurtigt fulgte flere andre producenter trop, og Winchester Super X2 og Benelli Super Black Eagle blev sendt på markedet i kølvandet på Mossberg.
Kaliber 10 i dag
En producent som Browning producerer og sælger stadigvæk kaliber 10 – blandt andet den semiautomatiske Gold Light 10 og deres BPS Pump-action.
Adspurgt om salget, fortæller Rafe Nielsen fra Browning, at “antallet af solgte kaliber 10 er absolut i den minimalistiske afdeling, og vi sælger under 10 stk. om året. Vi havde håbet, at den stigende popularitet på kalkunjagt havde medvirket til at øge salget, men det har desværre ikke været tilfældet. Årsagen ligger sandsynligvis i den forbedrede ammunition, som man i dag kan få til kaliber 12”.
Det må siges at være yderst tvivlsomt, om den store kaliber igen skulle opnå fordums popularitet. Men den store kaliber til hagljagt har dog stadigt sine tilhængere, så den vil næppe dø helt ud.