Kinefox hedder dansk opfindelse, der kan bringe helt ny viden om alt fra danske ulve til små og store pattedyr i andre verdensdele
Kinafox: Dansk GPS-halsbånd gør os klogere på ulve
Nu kan vi bedre holde øje med ulvens vandring og vilde hestes velfærd. Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en GPS-sender til dyr, som er drevet af dyrets egne bevægelser. Og det løser et problem, som biologer og naturforvaltere, der gerne vil følge vilde dyrs færden i flere år, har: nemlig flade batterier.
Af Redaktionen på baggrund af meddelse fra Københavns Universitet
Er der et dyrs færden, som i har optaget danskerne det sidste årti, er det ulvens. Hvor er den henne? Hvor store områder spreder den sig over? Hvad lever den af?
En af de eneste måder, som man kan få svar på de spørgsmål på, er ved hjælp af GPS-sporing.
Derfor vakte også stor opmærksomhed, da det i december 2023 for første gang lykkedes at sætte et GPS-halsbånd på en ulv i Danmark. Men allerede tre måneder senere røg signalet.
Desværre er dette et hyppigt problem.
Det fortæller biolog og postdoc Rasmus W. Havmøller fra Københavns Universitet, som forklarer, at det som oftest er batterierne, der medfører tab af signal fra det mærkede dyr.
” Som regel lykkes det højest at følge et dyr i få måneder, før senderen går død.
Han oplyser desuden, at det på fugle fungerer fint med solceller, men de monteret på pattedyr ofte vil blive kvast.
” Desuden er mange pattedyr jo nataktive. Så vi måtte finde på noget andet. Og jeg havde længe tænkt på det smarte i de automatiske armbåndsure, mange af os har, som høster energi fra vores egen krops bevægelser.”
Læs mere om ULV
Det nye sender vejer kun 150 gram – og det er væsentlig mindre end de fleste andre GPS-sendere. Der med kan den også monteres på små pattedyr, forklarer Rasmus W. Havmøller og tilføjer, at den koster under en tiendedel af de traditionelle GPS-halsbånd, der opgøres til 25-30.000 kroner stykket.
Det danske opfindelse kan også anvendes i forsøget på at redde truede dyr.
”Der er truede arter, hvor vi ved utrolig lidt om, hvad de laver det meste af deres liv. Det gælder fx tigeren, som kan sprede sig over tusindvis af kilometer, leoparder og asiatiske vildhunde som jeg er involveret i.
“Når vildhundene bliver kønsmodne, forlader de flokken og begiver sig ud på egen hånd. Men fra det øjeblik ved vi ingenting om, hvad de laver, hvorfor nogle dør, og hvorfor andre klarer den. Det er en sort boks. Det håber jeg, at denne her opfindelse kan råde bod på,” slutter Rasmus W. Havmøller.
Kort om Kinefox
•I stedet for et batteri har ”Kinefox” en såkaldt kapacitator, der lagrer den energi, som enheden høster gennem dyrets bevægelser.
•Dataene fra Kinefox bliver sendt over det trådløse netværk Sigfox, som er udbredt over hele verden.
•Hvor et traditionelt GPS-halsbånd typisk koster 25-30.000 kroner, koster den nye sender omkring 2.000 kroner i materialer.
•Forskerne har valgt at lægge Kinefox’ design ud som open source, så alle frit kan tilgå informationen.