Mårhund er den største synder, når det gælder spredning af borrelia. Det viser ny undersøgelse, der også ser på hvilken rolle en stor bestand af hjortevildt har for borreliose
Mårhund spreder Borreliose
Mårhund, hare, hjortevildt og borelia – finsk undersøgelse ser nærmere på sammenhæng
Borreliose skyldes infektion med bakterien borrelia. Bakterien overføres fra dyr til mennesker via bid fra skovflåt og i følge finsk undersøgelse er mårhund den største synder i spredning af bakterien, der blandet andet kan føre til ansigtslammelse hos mennekser.
Af Redaktionen
Mårhund og hare kan øge risikoen for borreliose. Dyrene har vist sig at fungere som værter for den sygdomsfremkaldende bakterie.
Det viser en ny finsk undersøgelse, som også viser, at mus kan fungere som vært for bakterierne, og på den måde være med til at øge risikoen for infektion. På den måde er de værter for både flåter og borreliose.
Undersøgelse (Læses via link og starter s. 61) bekræfter, at hjortevildt ikke fungerer som værter, da blod fra f.eks. råvildt har en negativ effekt på borreliose. Faktisk dør bakterierne, hvis de udsættes for råvildtets blod.
Undersøgelsen er udført i finske Nyland. Under de undersøgte forhold, viste mårhund sig at have størst betydning som værtsdyr. Det var også den art, der havde størst betydning for spredning af borreliose.
I de områder, hvor der var mange mårhundt og harer var spredningen af borreliose også markant højere blandt folk i området.
I følge forskerne vil en halvering af mårhunde og harer have større effekt end at udrydde alle elge, rådyr og Whitetails i området. Det oplyser det finske medie Jägaren, som blandet flere andre medier omtaler rapporten.
– Ifølge rapporten er hjortevildtets rolle som værtsdyr stærkt overvurderet og bestandene af hjortevildt kan fordobles, hvis tilstedeværelsen af små og mellemstore værter bliver elimineret.
Ifølge det finske medier vil en kraftig vækst i hjortevildtet under nævnte forhold føre til, at antallet af flåter i alle stadier vil falde.
BEMÆRK at de allerfleste flåtbid ikke fører til sygdom. I følge danske Statens Serum Institut opstår der kun sygdom efter ca. 2 % af alle flåtbid. Og har flåten siddet på huden i mindre end 24 timer, overfører den som regel ikke sygdom. Læge bør dog kontaktes, hvis der kommer en rød zone rundt om biddet 1-2 uger efter biddet.
LÆS også: