Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) har talt vandfugle langs Vestnorges kyster. Resultaterne skal bruges som grundlag for udpegning af områder for opstilling af havvindmøller.
Ib Krag Petersen og Rasmus Due Nielsen har været ansvarlige for den store optælling af vandfuglene. De skriver: ”Vores gennemtestede danske pilot har efterhånden gennemført mange utraditionelle opgaver for os. Han er ikke bleg for udfordringer, men da vi spurgte ham, om han ville hjælpe os med at gennemføre optællinger af vandfugle på vestkysten af Norge samt i fjordene i februar, var svaret følgende: Det er jo ikke et område med verdens bedste vejr, og da slet ikke om vinteren”.
Tællingerne blev gennemført langs Norges vestkyst fra Stavanger i syd til Trondheimfjorden i nord, hvorefter det skulle være muligt at beregne det samlede antal vandfugle. De norske myndigheder skal bruge resultaterne som grundlag for fremtidig forvaltning, blandt andet ved udpegning af potentielle områder for at opstille havvindmøller. Der blev optalt gennem en 7.000 km gennemflyvning i en flyvehøjde af kun 76 meter.
Det gav naturligvis nogle sikkerhedsmæssige problemer med de snævre fjorde, hvoraf nogle måtte opgives på grund af manglende sigtbarhed og turbulens. Herudover er der ført el-ledninger tværs over fjordene. De kan være svære at se, og det kræver derfor en meget effektiv planlægning at flyve i fjordene. Bortset fra det var optællingsbetingelserne optimale. Der blev observeret gode bestande af ederfugle, havlitter, toppede skalleslugere, hvinænder og suler. Desuden blev der set et mindre antal rødstrubede lommer, lidt islommer og hvidnæbbede lommer. Der blev optalt i alt godt 10.000 ederfugle på strækningen.
Det er DMUs erfaring at det beregnede totale antal fugle ligger omkring fem gange højere end antallet af observerede fugle, hvilket vil sige omkring 50.000 ederfugle.