Din hund ældes jo betydeligt hurtigere end dig, og når din hund overgår til at være seniorhund, så er der mange ting du kan gøre
Når hunden bliver gammel
Af Peter Thisted
Du kan selv have meget stor indflydelse på, hvordan din hunds tredje alder skal forløbe, så din hund får en behagelig og også værdig alderdom.
Du får her nogle enkle råd til, hvordan du med pasning og pleje kan gøre dit til at holde seniorhunden sund og rask.
Motionsniveau for en senior
Afpas motionsniveauet med den mængde foder, du giver. Det er vigtigt, at din hund ikke bliver overvægtig. Overvægtige hunde rammes hyppigere af sukkersyge, hjerte- og stofskiftesygdomme, gigt og kredsløbsproblemer.
Stofskiftet hos seniorhunde er lavere end hos unge hunde og seniorhunde har et mindre foderbehov. Afpas hundens motion efter dens alder. Skal den stadig med på jagt, så er det måske en god idé, at den kun arbejder fra morgenstunden og til frokosttid.
Mad og hvile til hunden, når den bliver gammel
Sørg for, at hundens sovested er rent og lunt. Stofskiftet nedsættes som sagt med alderen, og den kan derfor have sværere ved at holde varmen. Ældre hunde har tillige en nedsat evne til at regulere væskebalancen.
Der bør altid være fri adgang til rigeligt rent drikkevand. Har du har flere hunde, så sørg for, at den ældre hund ikke skal konkurrere med andre hunde om vand- og madskål.
Check din hund
Check ofte din hunds mund, øjne og ører. Munden bør inspiceres for hævet tandkød, tandsten eller beskadigede tænder. Øjnene undersøges for flåd og uklarheder. Ørerne for unormal lugt, ømhed og/eller hævelse.
Pelsen skal gerne være fin og glansfuld. Den bør undersøges for sår, udslæt, hævelser, flåter og lopper. For at beskytte og opretholde en sund hud og pels, har seniorhunde behov for et foder med tilpassede mængder af A- og E-vitamin samt zink.
Pas på med diæt-foder til gamle hunde – der skal være vitaminer og mineraler nok i maden, til at dække dens behov.
LÆS mere på netnatur.dk/HUND
Ældre hundes syn og hørelse
Ældre hunde får med alderen nedsat hørelse og syn. Nedsat hørelse skaber sjældent store problemer for hunden. Det største problem er nok indkald – men så må man blive mere tydelig i sit kropssprog.
Når synet derimod svækkes, kan hunden have svært ved at orientere sig, og må i høj grad trække på de resterende sanser.
Seniorhunde har det bedst med, at der ikke sker alt for store ændringer i deres liv, og at dagligdagen følger nogle faste rutiner.
Vær opmærksom på om din seniorhund har regelmæssig og normal afføring, og om den har let ved at tisse. Hvis hunden drikker mere, tisser mere eller hyppigere, eller hvis hunden har uregelmæssig eller unormal afføring, kan det være tegn på mere alvorlige sygdomme, og du bør derfor have din dyrlæge med på råd.
Læs også:
Vær opmærksom på seniorhundens sundhed
Hold din hund slank og giv den et godt foder. Sørg for tilpas motion og gode faste rutiner. Vedbliv med at give hunden stimulerende opgaver og vær opmærksom på selv små ændringer i adfærden.
Ældre hunde har større risiko for at pådrage sig sygdomme og udvikle aldersbetingede skavanker – det er ikke anderledes end hos os mennesker. Jo tidligere sygdomme og skavanker opdages og behandles, des mindre er risikoen for varige mén.
Hvis seniorhunden har en god livskvalitet, så er det for alle hundeejere en dejlig tid, hvor båndet mellem hund og ejer er stærkere end nogen sinde.
DIGITAL BOG OM JAGT OG JAGTHUND