På trods af, at Naturstyrelsen sidste år forbød fremtidigt salg af næsehornshorn, er der atter fem næsehornshorn til salg hos Brunn Rasmussens Kunstauktioner. Forklaringen er, er dispensationer til salg af de fem næsehornsenheder blev udstedet, før forbuddet trådte i kraft i oktober 2011
Af Redaktionen
Prøv at logge ind på Bruun Rasmussen Kunstauktioners hjemmeside www.bruun-rasmussen.dk. Når du vælger kategorien, Våben, så popper der fem katalognumre op, som dog ikke har noget med våben at gøre, men derimod alle er næsehornshorn.
– Hvordan kan det nu gå til, når Naturstyrelsen med virkning fra oktober 2011 udstedte et forbud mod handel med hele næsehornshorn?
Det spørgsmål stillede Netnatur.dk Kenneth Bo Jørgensen, informationschef i Naturstyrelsen, der i en mail straks svarede, at flere danskere havde stillet det samme spørgsmål, men at der findes en naturlig forklaring, som vi kunne få ved at ringe til sagsbehandler Niels Kurt Nielsen i Naturstyrelsen, hvilket vi så gjorde.
– Dispensationerne til salget af de omhandlede horn blev givet i september 2011, før forbuddet mod handel med næsehornshorn trådte i oktober samme år, siger Niels Kurt Nielsen og føjer til, at de sidste dispensationer Naturstyrelsen har udstedt til salg af næsehornshorn, før forbuddet trådte i kraft efter et EU-møde i oktober, var i september 2011.
De fem næsehornsenheder, der er under hammeren hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner indtil 29. februar klokken 15.15, er et dobbelthorn af hvidt næsehorn, vurderet til 350.000 kroner, et enkelt horn fra sort næsehorn, vurderet til 300.000 kroner, et dobbelthorn af sort næsehorn til 250.000 kroner, et enkelt horn fra hvidt næsehorn, vurderet til 200.000-300.000 kroner og et dobbelthorn fra hvidt næsehorn, vurderet til 300.000 kroner. Samlet vurderingssum: 1,1 millioner kroner.
Bryllupskopper kan stadig handles
– EU anbefaler medlemslandene at forbyde handel med næsehornshorn. Det er dog op til det enkelte medlemsland at følge anbefalingen. I Danmark har vi dog besluttet, at vi ikke vil udstede flere dispensationer til salg af næsehornshorn, siger Niels Kurt Nielsen.
Principielt er det ejeren af næsehornshorn, der har skullet søge om dispensation til salget, idet Naturstyrelsen forlanger en række informationer fra denne. Men det udelukker heller ikke, at ejeren af et næsehornshorn har kunnet trække på praktisk bistand fra fx auktionsfirmaet til udformning af dispensations-ansøgningen.
– Vi er klar over, at der ved opkøb af næsehornshorn er en kobling til Asien. Allerede i februar 2011 udstedte EU et forbud mod reeksport, hvilket vil sige, at de dispensationer til salg af næsehornshorn, der blev udstedt indtil september 2011, kun var gældende inden for EU’s grænser, siger Niels Kurt Nielsen, hvilket i praksis vil sige, at købere af næsehornshorn derfor ikke havde tilladelse til reeksport til Asien, hvor der er tradition for at male næsehornshorn til pulver, som indgår i flere slags medicin, herunder potenspulver.
Niels Kurt Nielsen garanterer for, at der i fremtiden vil blive givet færre dispensationer til handel med næsehornshorn. Den form for dispensationer, som er blevet givet til ejere til salg af næsehornsholm, vil der være sat en stopper for. Men han understreger, at sagen vil stille sig anderledes, hvis et museum ønsker dispensation til at kunne afhænde et næsehornshorn til et andet museum.
På auktioner hos fx Bruun Rasmussen vil der dog – på trods af det generelle forbud mod handel med næsehornshorn – stadig kunne dukke såkaldte bryllupskopper af næsehornshorn op.
– Dispensation til salg af bryllupskopper vil dog kræve dokumentation for, hvor hornet de er lavet af, kommer fra, og hvor gammelt det er. Desuden vil vi kun udstede dispensation til salg af bryllupskopper á 100 gram, der koster over en halv million kroner og dermed er dyrene end hele næsehornshorn, siger Niels Kurt Nielsen, idet man med dette ønsker at lukke af for tilførslen af næsehornshorn til medicinfremstilling.