Den svenske “Vittskövle-bukkeopsats” nedlagt i 1982 er ikke længere verdens største opmålte CIC råbuk, men hvilken opsats er egentlig indehaver af titlen verdens største bukkeopsats?
Råbuk: Verdensrekord
Danske Mikkel Vendelin Olesens britiske buk er officielt vurderet af CIC under møde, hvor den blev tildelt 251,03 point – hvilket betyder, at opsatsen er ny officiel verdensrekord! Sådan lød det i juni 2024, hvor der blev sat punktum i en lang debat om hvorvidt den dansk nedlagte råbuk fra England var verdens største … Men af årsager, der står uvist, er bukken alligevel ikke verdens officielt største råbuk … En kæmpebuk fra England var – og er stadig – den officielle verdensrekord …
Af Redaktionen. Foto og video: Härkila
“Vittskövle-bocken inte längre världsrekord”
Det skriver Svensk Jakt, som dermed konstaterer, at den svenske verdensrekordholder gennem mere end fire årtier nu viger pladsen for en ny verdensrekord for råbukke målt op i det europæisk funderede CIC-system.
LÆS også:
Søger man på CIC’s hjemmeside, som står for den officielle kåring af den nye rekordholder for bl.a. råbukke lykkedes det dog ikke denne redaktion at finde oplysninger, der bekræfter, hvad jagtbrancen har talt om i måneder, nemlig at der er en ny rekordbuk på vej ind på alletiders top.
Under et CIC-møde i juni 2024 blev det dog slået fast, at den nye buk var verdens støreste …
Så vidt så godt …
Det viste sig dog at CIC, som er eneste myndighed, der kan udpege en ny rekordbuk, havde overset en kæmpebuk fra det sydlige England, som var tildelt hele 273,73 CIC point.
Bukken havde dermed – uvist for de fleste – været verdensrekord siden 2008.
Den enorme buk er nedlagt 11. maj 2006 i Dorset af Thomas Troubridge.
I følge Jægerforbundets hjemmeside, blev trofæet bedømt under et CIC møde i Levice i Slovakiet den 10. april 2008 af ikke færre end seks dommere fra CIC.
Opsatsen nåede 273,73 CIC point og vægten ikke færre end 1.274 gram. Middelstanglængden er opmålt til 29,85 cm.
Se også: Mød Härkila og verdens måske største råbuk
Læserbreve, der ønskes optaget på netnatur.dk, kan sendes til info@netnatur.dk
KORT om bukkeopsatser
– opmåling, medaljer og rekorder
I jagtens verden er trofæet en central del af oplevelsen, og særligt råbukkens opsats har stor betydning for jægere.
Når en jæger nedlægger en råbuk med en særlig stor opsats, bliver trofæet ofte sendt til opmåling for at vurdere, hvilken medalje det fortjener.
Der er tre typer medaljer, som kan tildeles bukkeopsatser: guldmedalje, sølvmedalje og bronzemedalje. Disse medaljer gives baseret på point, som opsatsen opnår efter en grundig opmåling.
LÆS mere om BUKKEOPSATS i sektion kun om råbukke-trofæer
Pointsystemet og opmåling
Opmålingen af bukkeopsatser foretages normalt efter CIC (Conseil International de la Chasse) eller SCI (Safari Club International) systemerne.
Pointsystemet omfatter forskellige kriterier såsom opsatsens længde, højde, vægt og en subjektiv vurdering af bukkeopsatsens skønhed – herunder vurdering af farve, perler, sprossernes ender symmetri etc.
CIC-systemet, som er mest udbredt i Europa, bruger en skala, hvor en opsats skal opnå mindst 100 point for at få en guldmedalje.
Bronzgemedaljer gives til opsatser, der scorer mellem 105 og 115 point, mens sølvmedaljer tildeles opsatser mellem 115-og op til 130 point. Guldmedalje gives til opsatser på 130 CIC-point.
Råbuk på 200 CIC point: Sådan kan den se ud
Rekorder og abnorme opsatser
Nogle opsatser skiller sig særligt ud på grund af deres størrelse eller unikke form. Når en råbuk nedlægges med en opsats, der opnår et ekstraordinært højt antal point, kan den sætte rekord, både nationalt og internationalt.
Danmarksrekorden for råbukopsatser har i flere omgange været genstand for stor opmærksomhed, især når en opsats har nærmet sig eller overskredet verdensrekorden. Sådanne trofæer opnår ofte stor anerkendelse og kan udstilles på jagtmesser eller indgå i private samlinger.
Se liste over alle Danmarksrekorder
En særlig kategori inden for bukkeopsatser er de abnorme opsatser. Disse kendetegnes ved uregelmæssigheder i opsatsens vækst, som kan skyldes skader, genetik eller sygdom. En opsats kan være så afvigende at den ikke kan opmåles efter gældende regler i CIC.
LÆS også: Nyjæger på verdensranglisten
Trofæets betydning
For mange jægere er en medalje til bukkeopsatsen ikke blot en vurdering af trofæets værdi, men også en hyldest til jagtoplevelsen.
En guldmedalje kan være et symbol på en succesfuld jagt og et minde for livet. Samtidig giver opmålingen en objektiv vurdering af trofæet, som gør det muligt for jægere at sammenligne deres trofæer med andre, både nationalt og internationalt.
Medaljesystemet er derfor en central del af jagtkulturen, hvor trofæets skønhed, sjældenhed og størrelse bliver værdsat gennem opmåling og tildeling af guld-, sølv- eller bronzemedalje. For jægerne er det en tradition, der forbinder dem med både fortiden og fremtiden i jagtsportens verden.
LÆS også om VERDENS STØRSTE SCI- bukkeopsats
KLIK og gå til det undermagasin, som du ønsker.
Undermagasinerne på netnatur.dk samler og organiserer nyheder og aktuelt indhol