DCE har set nærmere på årsagen til råvildtbestandens store tilbagegang og på den baggrund vurderet om råvildtets jagttid bør ændres
Råvildt: Bør jagttiden ændres?
Af Redaktionen på baggrund af DCE (Aarhus Universitet) rapport om Vildtbestande og jagttider i Danmark
Rådyrbestanden i Danmark oplevede fremgang frem til 2000’erne, hvilket primært tilskrives en kombination af forbedret vinterfødeudbud i landbruget, mildere klima og en mere forsigtig jagtlig udnyttelse.
Siden 2010 er bestanden imidlertid gået tilbage, hvilket forskere peger på skyldes en reduceret økologisk bæreevne samt sygdomsudbrud. Der mangler dog stadig mere nuanceret viden om de bagvedliggende faktorer.
Konkurrence med andre hjortevildtarter
En mulig forklaring på rådyrbestandens tilbagegang kan være konkurrence fra større hjortevildtarter, særligt kron- og dådyr, som har spredt sig i mange områder, hvor rådyr er i tilbagegang. Sammenhængen er dog ikke tilstrækkelig belyst.
Tilskudsfodring og jagtens betydning
Tilskudsfodring, enten direkte til rådyr eller til andre vildtarter, kan påvirke rådyrenes fødevalg, adfærd og stofskifte, hvilket potentielt kan svække deres sundhed og øge risikoen for sygdomsspredning.
Jagt ser derimod ikke ud til at være den primære årsag til tilbagegangen, men forstyrrelser fra jagtaktiviteter, særligt i vinterhalvåret, kan påvirke dyrenes energibalance og overlevelse.
Derudover kan afskydning af diegivende råer mindske lammenes chancer for at overleve.
Landskabsændringer og trafik som faktorer
Rådyrbestandens udvikling er også påvirket af forandringer i kulturlandskabet. Byudvikling, industri, vejanlæg og moderne land- og skovbrugsdrift kan have en negativ effekt på bestandens levesteder og bæreevne. Især store trafikanlæg og stigning i vejtransport bidrager til fragmentering af levesteder og øget risiko for påkørsler.
Behov for mere forskning
Der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål om, hvorfor rådyrbestanden er gået så markant tilbage. For at kunne stabilisere eller genoprette bestanden samt forbedre dyrenes sundhedstilstand er det nødvendigt at indsamle mere forskningsbaseret viden.
Dette indebærer studier af rådyrenes demografi, fysiologi, adfærd samt samspillet med andre arter i et kulturlandskab.
“Rådyrsygen” og dens indflydelse
En af de mest omtalte faktorer bag tilbagegangen er den såkaldte “rådyrsyge”, som endnu ikke er fuldt ud forstået.
Forskningen har primært fokuseret på undersøgelser af syge og døde dyr, men der mangler studier af smittemønstre og parasitspredning i rådyrenes leveområder.
Ingen grund til at ændre jagttider
Ud fra den nuværende viden er der ikke grundlag for at ændre jagtreglerne, da den nuværende jagttid vurderes som bæredygtig. Der er dog behov for yderligere forskning for at få en mere præcis forståelse af rådyrbestandens dynamik og udfordringer.
FØLF debat om denne artikel på netnatur.dks FACCEBOOK side – klik på BLÅT ikon