Bestanden af råvildt på Samsø er i hastig fremgang …
Af Redaktionen
Jægerne på øen skal derfor til at focusere på, at bestanden kommer i en mere naturlig balance.
– Dette skal ske ved at nedlægge flere råer og lam end bukke, siger en vildtkonsulent ved Jagt- og Vildtforvaltningen i Søhøjlandet Lars Bruun Hansen og fortsætter:
– Det er min opfattelse, at bestanden på øen er ved at nå tålegrænsen i forhold til, hvad der er sundt for bestanden.
Formanden for Samsø Jagtforening, Søren Jørgensen er kommet til den samme erkendelse. Sidste år nedlagde foreningen 700 stykker vildt.
– Der er rigtig meget råvildt på øen efterhånden. De er overalt, selv i folks parcelhushaver. Faren er, at jo tættere bestanden bliver, jo større er risikoen for, at de får sygdomme.
Og ifølge vildtkonsulenten er den bedste måde, at reducere i antallet og i højere grad at gå efter råerne.
– Jægerne skal gå efter de råer, som giver to lam om året og også efter lammene. Ellers bliver der for få bukke i forhold til råer. Det giver ikke kun en voksende bestand. Det betyder også, at det ikke nødvendigvis er de bedste bukke, der så at sige får lov at komme til fadet. Det giver en dårlig selektion, siger Lars Bruun Hansen.
Bukke mest populære
Generelt er der en tendens til at skyde flere bukke end råer. For råvildtet kom ifølge jagtforeningsformanden til øen i 60´erne. Dengang skød man ikke råerne, fordi man ønskede, at bestanden skulle vokse. I stedet var jægernes fokus på opsatserne. Men at det kan være svært at bryde traditioner, er ikke den eneste forklaring.
– Bukkejagten går jo ind den 16. maj og indtil 15 juli. Og først den 1. oktober går den store sæson ind, hvor både råer, lam, men også alle andre typer vildt må jages. Og der bliver fokus på råvildtet mindre, siger Lars Bruun Hansen.
Vildtkød skal sælges
Jægerne på øen har forlængst fået fokus på problemet. Blandt andet er der planer om en forlænget weekend, når jagten på råer og lam går ind 1. oktober, hvor så mange jægere som muligt går på jagt og får skudt så mange råer og lam som muligt.
– Jeg gætter på, at 2/3 dele af øens bestand er råer. Så vi skal skyde en rå og to lam for hver gang vi skyder en buk, for at få gjort noget ved problemet, siger Søren Jørgensen.
Planen er også i fællesskab at leje en kølecontainer i forbindelse med weekenden for samlet at sælge vildtet til en forhandler på fastlandet.
Kilde: TV2 Østjylland