DN stiller sig stærkt kritisk overfor regeringens utvetydige nedprioritering af natur og miljø til fordel for en øget landbrugsproduktion. Det er det værste anslag mod natur og miljø i årtier og overgår den tidligere regerings mangel på indsats, mener foreningen …
Af DN
– Regeringen sælger åbenlyst ud af natur og miljøhensyn i en enøjet jagt på eksportindtægter og forventning om flere arbejdspladser. Det er et af de værste anslag mod vores natur, vi har oplevet i årtier og det vil sætte arbejdet for at få genoprettet Danmarks natur i stå de næste mange år fremover. For regeringen ikke bare undlader at gennemføre de helt nødvendige foranstaltninger, der skal til, de ruller endda flere miljøtiltag tilbage, som den tidligere regering gennemførte. Med de knæfald for en enøjet vækst er natur og miljødagsordenen skadet de næste mange år fremover, siger Danmarks Naturfredningsforening.
Axelborg vil have – Christiansborg giver
Foreningen mener, at regeringen har lagt sig fladt ned overfor argumenter fra dansk landbrug og særligt partiet Venstre fortælling om, at landbrugserhvervet skulle være rygraden i dansk økonomi, at især landbrugets miljøkrav skulle være en “væksthæmmer”.
Men landbruget er ikke Danmarks guldæg. Det har DN og Dyrenes Beskyttelse påvist i februar 2014.
Konklusionen understøttes af en ny analyse, foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten. Her var BNP-bidraget fra fødevaresektoren – defineret som landbrug, fiskeri og fødevareindustri – på 60 mia. kr. i 2013. Det svarer til blot 3,2 pct. af Danmarks samlede BNP. Det står i skærende kontrast til, at landbrugserhvervet alene bruger 62 pct. af Danmarks areal som industrigulv til stor skade for natur og miljø. Dertil kommer massive problemer med dyrevelfærd med MRSA, mavesår, halekuppering af 99 procent af smågrisene og 24.000 døde smågrise hver dag. Dertil en gæld i landbruget på næsten 360 milliarder.
Grøn er ikke en politisk farve
– Det er stærkt bekymrende, at man i Europas hårdest dyrkede land, hvor naturen er klemt ned til under 10 procent af landets areal og et land, hvor der i øvrigt skal vises et særlig hensyn, hvis forarmningen skal stoppes, tordner videre med mere af det samme. Men ingen dansk politiker synes at anerkende, at samtlige naturtyper i Danmark er stærkt belastet af ammoniakforurening, at trefjerdedele af alle åer og bække og samtlige fjorde har det ringe og at hver fjerde undersøgte art er truet – alt sammen i særlig grad pga. af landbruget. Der skal et særligt politisk gen til at ignorere dette og i stedet beslutte at øge presset, siger DN.
Men det er præcist, hvad regeringen gør, mener DN. Miljøtiltag som randzoner er halveret, efterafgrøder i vidt omfang afskaffet, skånsom vandløbsvedligeholdelse er dømt ude som miljøtiltag, vandplanerne sejler rundt på femte år uden at være kommet i arbejde og regeringen tøver med at gøre landbrugsstøtten lidt mere grøn. Alligevel taler landbruget ved en hver lejlighed om overimplementering.
– Det er et voldsomt forvredet billede, der stilles op. I dag er forskningsresultater, kommissionsanbefalinger og nationale og internationale forpligtelser tilsyneladende noget, man bredt politisk er enige om at ignorere og overtræder landbruget gældende miljølove, hyldes de som helte og presset lettes. Vi venter nu på 3. år på, at regeringen kommer med ægte grønne udspil, der kan give landbruget en ny start og naturen et markant løft, slutter Ella Maria Bisschop-Larsen fra DN.