Stor dansk sikahjort, – nedlagt af Thomas Johansen, – er optaget på Netnaturs Top-10
Sika: Top-10
Af Redaktionen
Informationer og herunder opmålingsskema om stor dansk sikahjort er indsendt til info@netnatur.dk, som administrer Top-10 Alletiders
Der er ikke hver dag, der modtages rekordstore sikahjorte til optagelse på Top-10 Alletiders, der administreres af Netnatur.dk
I efteråret 2024 faldt der dog en sikahjort ved på Rørbækgård Gods Ved Give, der er målt op til ikke færre end 226,40 point.
Den smukke hjort er nedlagt af Thomas Johansen, der oplyser, at hjorten faldt den første oktober …
Thomas Johansen har tilsendt informationer om endnu et dansk toptrofæ. Derom lidt senere.
LÆS mere på netnatur.dk/TOP-10
Sikavildt i Danmark
Sikavildt (Cervus nippon) er en hjorteart, der stammer fra Asien, men som i dag findes i flere europæiske lande, herunder Danmark. Sikavildtet blev indført til Danmark i begyndelsen af 1900-tallet, og i dag findes de primært i Jylland, særligt i Midt- og Nordjylland.
Sikavildt: Udseende og adfærd
Sikavildtet er en mellemstor hjorteart, som kan forveksles med krondyr, men det er mindre af statur.
En fuldvoksen sikahjort har en skulderhøjde på cirka 70-90 cm og en kropsvægt på 40-70 kg for hundyr (hinder) og 50-100 kg for handyr (hjorte). En af de mest karakteristiske træk ved sikavildt er dets “brøl”, som er mere hylende og skinger end det dybe brøl fra krondyr.
Sikavildt er meget tilpasningsdygtige og kan leve i forskellige typer af habitater, men foretrækker skovklædte områder, hvor de kan finde dækning. De er mest aktive i skumring og gryning, hvor de bevæger sig ud for at finde føde, der hovedsageligt består af græsser, blade, urter og skud.
Store hjorte og trofæbedømmelse
Sikahjortenes gevir består ofte af tre til fire sprosser på hver stang, men i sjældne tilfælde kan hjorten udvikle et større og mere komplekst gevir.
Store sikahjorte betragtes som eftertragtede trofæer blandt jægere. Vurderingen af et gevir foretages ofte efter CIC-standarden (Conseil International de la Chasse), som er en internationalt anerkendt målemetode.
CIC-point og bedømmelse
I Danmark betragtes et sikahjortegevir på over 160 CIC-point som et bemærkelsesværdigt godt trofæ. De mest imponerende gevirer kan nå op på over 200 CIC-point, men det er relativt sjældent. Til sammenligning opnås medaljer ved følgende CIC-point: (Bronze, sølv, og guld)
225
240
255
Forvaltning og jagt
I Danmark er sikavildtet genstand for vildtforvaltning. Jagttiderne fastsættes årligt og tager højde for bestanden og dens udvikling.
Jægere ser sikavildt som en eftertragtet vildtart på grund af dens sky natur og de udfordringer, der følger med jagten. Sikavildtets kød er også meget velsmagende og sættes ofte højt blandt vildtelskere.
Bevarelse og fremtid
Sikavildtet er en etableret del af den danske natur, og selvom det er en introduceret art, spiller den nu en økologisk rolle i de skove, hvor den findes. Bestandens størrelse overvåges løbende for at sikre, at den forbliver stabil og i balance med omgivelserne.
Uden regulering kan sikavildtet formere sig hurtigt og potentielt fortrænge hjemmehørende arter eller ødelægge skovbundens vegetation.