Tid, hygiejne og bedre udskæringer er de tre nøgleord, som udvikler Kennet Brask fremhæver ved den patententerede skindaftrækker, der kan trække skindet af en kronhind på 25 sekunder
Af Netnatur
– Det er tidsbesparende og mere hygiejnisk og dertil får man ofte bedre og mere velsmagende udskæringer end man gør uden brug af skindaftrækkeren.
Det siger Kennet Brask, der er manden bag udviklingen af den patentansøgte skindaftrækker, der via et spil gør det meget nemmere at håndtere ikke mindst større vildtarter som f.eks. kronvildt og dåvildt …
Kennet Brask fortæller, at tidsbesparelsen og det, at arbejde med slagtekroppen uden at belast egen krop mere end højst nødvendigt, har været den primære motivation bag den danske opfindelse. En opfindelse som over de sidste par år har stået sin prøve hos godser, jagtfarme, vildtslagterier og diverse konsortier.
Du slipper for det hårde arbejde som belaster arme, skuldre, og ryg og det er en langsommelig proces at afskinde med hånd.
Kennet Brask har erfaret en ikke uvæsentlig sidegevinst ved brug af skindaftrækkeren. Og det er bedre hygiejne samt bedre og mere velsmagende udskæringer af det nedlagte vildt.
– Når man arbejder med skindaftrækkeren, har man altid en hånd fri, som er ren. Det betyder, at man kan slippe for at berører kødet med den hånd, som man anvender til at trække skindet af med. Det gør hele processen mere ren …
– Desuden vil man opleve, at der ved brug af skindaftrækken efterlades mere af det meget velsmagende vildtfedt på navnlig de øverste udskæringer. Kødet bliver med andre ord mere marmoreret end hvis man skærer skindet fri, da man derved i reglen vil efterlade en del fedt på selve skindet. Endelig er man fri for at bruge knive og dermed risikere man ikke at skære hul i skindet. Sker det, efterlades der dyrehår på vildtkødet. Når skindet trækkes af vildkroppen efterlades kødet med andre ord mere rent end, hvis man trækker og skærer skindet af på mere traditionel vis, forklarer Kennet Brask.
Bred målgruppe
I takt med at hjortevildt i Danmark nærmest er eksploderet i antal over de seneste årtier, er interessen for hjortevildtkød gået i samme retning. Hjortekød udgør i dag en væsentlig del mange jægeres forbrug af kød.
Kennet Brask oplever, at der er kommet meget mere fokus på den korrekte måde at behandle vildtkødet på umiddelbart efter nedlæggelsen.
– I dag brækkes dyrene ikke i terrænet, hvis det er muligt at transportere vildtet ud af området. Dermed undgår man at slæbe det brækkede dyr gennem terrænet, hvor risikonen for, at kødet kommer i kontakt med jord, er nærliggende.
Video viser hvordan skindaftrækker fungerer under håndtering af kronhjort
Ny udvikling på vej
Når det gælder brækning, kan skindaftrækkeren og det spil, der er en del af løsning, anvendes, da man kan brække dyret, når det hænger i bagløbene. Det giver en langt mere hygiejnisk proces, lyder det fra Kennet Brask …
Han mener, at mange kan have stor glæde af skindaftrækkeren, men at produktet især henvender sig til f.eks. mindre til godser, jagtfarme og mindre vildtslagterier samt konsortier, der skyder lidt mere hjortevildt end normalt.
– Er man i besiddelse af en slagtebænk eller lignende, hvor man nemt kan gøre det nedlagte dyr klar til skinadaftrækkeren, kan man faktisk afskinde et dyr på omkring fire minutter. Selve skindaftrækket af f.eks. en kronhind tager cirka 25 sekunder .
– For den jæger, der kun har et enkelt dyr, der skal i fryseren, betyder det måske ikke så meget om det tager fire minutter eller tre kvarter. Men har man f.eks. ti krondyr efter en jagt, der skal afskindes og forlægges inden jægerne kan komme hjem med det nedlagte vildt, betyder det noget, om man skal bruge fire minutter eller en halv time pr. dyr, siger Kennet Brask.
Fælleseje og transport af skindaftrækker
Den danske udvikler af skindaftrækkeren har blandt jægere oplevet interesse for at gå sammen om investeringen. Dermed kan flere have glæde at skindaftrækkeren, der er nem at flytte. Skindaftrækkeren vejer ikke mere ned 30 kilo og kan transporteres i selv den mindste personbil. Man behøver ikke trailer.
Skindaftrækkeren skal blot monteres i gulvet i en lade eller lignende med et par hånd-skruer og derefter er den klar til brug.
Udviklingen af skindaftrækkeren fortsætter dog …
En nyudvikling, som snart ser dagens lys, betyder f.eks., at skindaftrækkeren monteres på en trailer sammen med en slags galge, der kan foldes sammen og rejses efter behov. Herfra kan man umiddelbart efter jagten vælge at brække dyrene og dermed bidrage til at hele processen fremstår mere hygiejnisk.
Man kan læs mere om skindaftrækkeren på hjemmesiden med stort set samme navn og her fremhæves følgende fordele ved det dansk designede og producerede produkt velegnet til f.eks. elg, kronvildt, dåvildt, råvildt og vildsvin.
- Kraftig 380 volt motor.
- IP64 godkendt.
- Rustfri udførsel.
- Fjederbelastet og knæ-betjent.
- Minimal vedligeholdelse.
- Nem betjening
- Demonterbar.(4 fingerskruer til gulvmontage)
- Hjul kan monteres for lettere transport.
- Patentanmeldt.
På Skindaftrækker.dk kan man læse følgende om den danske udvikling:
- Hygiejnisk udførsel
- Tåler vask med højttryksrenser.
- Ingen kontaminering fra hår ved afskindning
- Hygiejnisk ved brug.
- Minimal fysisk arbejde. ( bedre arbejdsmiljø)
- Hurtig og effektiv afskindning ( 25 sekunder for at trække skindet af en kronhind).
- tidsbesparende og omkostningslav drift.
- Minimal vedligehold.
- Sikker betjening
- Begge hænder frie ved afskindning
- Mere ensartet afskindning af dyr/bedre kvalitet
- Ingen unødvendige knivsnit i kød og skind.
- Kan benyttes til alle typer klovbærende hårvildt.