Den kendte jæger og hundefører Lars Malver anmelder aktuel bogudgivelse med titlen Sporhunden: Fra hvalp til schweisshund
Af Lars Malver
Kim Lindgren, som er en erfaren schweisshundefører og i øvrigt råvildtekspert, har udgivet en lærebog i sporarbejde og schweissarbejde. Bogen er i A4 format, som egner sig godt til fotos.
Bogen henvender sig til hundefolk, der ønsker at træne spor med deres hunde, og hundefolk der træner til at komme i Schweissregistret. Dvs. bogen handler mere om træning af hunde end praktisk eftersøgningsarbejde.
Bogen er en flot tryksag, med meget gode fotografier. Den er velskrevet og der er mange gode illustrationer.
Holdninger
Kim Lindgren udtrykker sine meninger direkte og uden omsvøb. Det er befriende.
Lidt eksempler:
”… men hunden bliver først god efter adskillige år i Registret, når den har ca 100 positive eftersøgninger.”
”.. en reg. Schweisshund SKAL være skarp”
”Hvis du tror, man får en bedre schweisshund ud af at udlægge meget schweiss i optræningen, tager du fejl.”
”..eftersøgninger efter påkørt klovvildt kan virke som ”gift” for den unge sporivrige schweisshund.”
Kim forklarer at man starter i en helt ny verden, når man starter på rigtige eftersøgninger, med en hund der er trænet på kunstige spor. Det svarer til mine erfaringer. Selv en grundigt gennemarbejdet hund, er meget usikker på de første rigtige eftersøgninger.
Træningsmetoder, færtforhold mm
Kim afviser træning med udsprøjtet schweiss, som det stadig foregår på DKK prøverne. Især meget schweiss afvises. Ligeledes træning med okseblod, klovvand og lignede. Schweiss bør kun bruges til markering af sårlejer og som markering af strygeschweiss.
Bogen indeholder den nyest ”viden” om schweisstræning. Herunder en meget grundig:
Beskrivelse af relevante aspekter om hundens lugtesans
Færtforhold
Vindforhold og underlag
Angstfært
Individuel fært
Kim Lindgren er meget overbevisende i sin gennemgang af disse sager. Det er jo kompliceret, fordi vi mennesker jo nærmest ingen lugtesans har i sammenligning med hunden, og når vi kloger os på lugtesans og færtforhold, svarer det til at en blind mand gør sig klog på billedkunst. Erfarne schweisshundefolk udtaler sig altid forsigtigt om disse forhold. Kim citerer da også Torben Barkholts kloge ord:
”Slug ikke alting råt, indholdet skal ikke fortælle at sådan er det, eller sådan skal det være, men sådan KAN det være”
Anbefaling
Alle der vil træne deres hund til at gå schweiss-spor, enten for at hygge sig med sporprøver eller med henblik på at komme i Schweissregistret, kan have stor fornøjelse af at læse Kim Lindgrens bog og følge hans grundige anvisninger. Det er tydeligt at Kim Lindgren ved, hvad han skriver om, og har erfaringer med både hundetræning og eftersøgninger.
Også mere erfarne schweisshundeførere kan læse bogen med fornøjelse, og finde tips til deres træning, men bogen henvender sig overvejende til de, som er i gang med at træne deres hund op. Eftersøgningserfaringer er der ikke meget af i bogen, således har Kim Lindgren afstået fra at give detaljeret vejledning i at anvende pejl. (Det ville også nok hurtigt blive forældet)
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 151)