Sumpbæveren har fundet til Danmark, og i takt med den stigende temperaturer kan den blive en fast beboer i et vandhul nær dig …
Sumpbæveren er kommet til Danmark
Af DN
Sumpbæver, sumprotte, bæverrotte. Kær rotte har mange navne, men det rigtige navn for den nye beboer i den danske natur er retteligt sumpbæver.
Det vandelskende dyr er faktisk ikke en bæver, som navnet ellers afspejler, men en stor gnaver af sydamerikansk oprindelse, som kan veje om til 9 kilo.
Selvom sumpbæveren i dag kun findes sporadiske i den danske natur, så vil et varmere klima kunne gøre den til en fast beboer i Danmark, forklarer professor ved Biologisk Institut på Aarhus Universitet Jens-Christian Svenning.
– Stiger temperaturen som forventet i forbindelse med klimaændringer, så ville en bestand med stor sikkerhed kunne etablere sig i Danmark, fordi den er allerede udbredt i Tyskland. Grunden til, at sumpbæveren endnu ikke har etableret nogen fast bestand, er at de danske vintre stadigvæk er for kolde, siger han.
Ifølge Naturstyrelsen tyder de spredte fund af sumpbæveren på, at alle dyrene er undslupne eller udsatte fra fangenskab. I jagtsæsonen 2014/2015 blev der skudt to sumpbævere herhjemme.
I blandt andet Tyskland, Italien og Frankrig har den store gnaver allerede spredt sig til hele landet, og det samme scenarie frygter man i Danmark.
Sumpbæver er en uønsket art
Sumpbæveren er indført til Europa på grund af dens skind. Det er undslupne farmdyr, der har spredt sig voldsomt og i dag udgør et stort problem i mange europæiske lande. Endda så meget, at bestandene af sumpbæver mange steder i Europa er tættere end i Sydamerika, hvor arten stammer fra. I Danmark er sumpbæveren ikke velkommen, fortæller biolog hos Danmarks Naturfredningsforening, Bo Håkansson.
– Sumpbæveren regnes for en invasiv art, fordi den ikke hører hjemme i den danske natur. Den graver gange ved åer og floder, og det underminerer bredder og brinker, så de falder sammen. Derudover kan den gøre skade på afgrøder og naturlig plantevækst, og derfor bliver den allerede nu reguleret i Danmark, siger han.
Sumpbæveren kan nemt forveksles med bæver og odder, som begge hører hjemme i den danske natur.