– Tænk dig om inden du deler jagtbilleder på de sociale medier, lyder det i en advarsel fra Safari Club International (SCI)
Af Redaktionen, Juli 2016
Kan billeder af glade jægere med nedlagt vildt vække andet end positive vibrationer?
Ifølge SCI’s erfaringer er svaret ja.
Hvis jægerne ikke tænker sig om og mere eller mindre ukritisk deler jagtbilleder på de sociale medier, kan det afstedkomme kritiske bemærkninger fra personer, som ser fundamentalt forskelligt på jagt i almindelighed og trofæjagt i særdeleshed.
I værste fald kan det føre til hadekampagner til skade for ikke blot den enkelte jæger, men for hele jagtsagen.
Derfor opfordrer den amerikansk funderede organisation jægerne til at tænke sig godt om inden de uploader jagtbilleder på de sociale medier.
Jagt i Danmark er dog bredt accepteret. Og i reglen giver det ikke anledning til problemer at poste jagtbilleder på de sociale medier.
Sammenholdt med flere af de lande, som vi sammenligner os med, er vi åbenbart forbi diskussionen om hvorvidt det er acceptabelt at skyde vilde dyr eller ej.
Lovlig og bæredygtig jagt er bredt accepteret og modstanden næsten ikke til at få øje på.
End ikke regulering af ræveunger og plettede, få uger gamle kronvildtkalve trækker overskrifter eller vilde debatter på de sociale medier.
Internationalt kan det dog gå andeleredes for sig, når jægere poster billeder af nedlagte dyr. Især når det drejer sig om billeder af f.eks. “dyrenes konge” eller nedlagte vildtarter, som folk anser som truede.
Desuden kan kvindelige jægere, der poserer med trofæbærende vildt tænde en ild, som kun fagfolk med dyb indsigt i den menneskelige natur sikkert kan forklare.
Netnatur ”genoptrykte” forleden en artikel skrevet af den kvindelige jæger Charisa Argys, som redegør for trofæjagt og de reaktioner, som det kan udløse hos ikke jægere.
Læs mere:
Den amerikanske jæger, som har været udsat for lidt af hvert på de sociale medier, slap da heller ikke for en kritisk, men også nedladende dansk bemærkning på Netnatur.dks Facebook side.
“ Det du skyder æder du, alt andet er idiotisk. Hvis det ikke er for at overleve, så skyd dine egne unger din sæk.”
Reaktionen fra den oprørte læser er ret atypisk i dansk kontekst og retfærdigvis skal det nævnes, at den amerikanske jæger ikke argumenterer for, at kødet fra nedlagte trofædyr ikke skal spises. Men har man allerede fryseren fyldt, kan det f.eks. doneres til plejehjem eller lignende, da salg af vildtkød i USA ikke er lovligt.
Det er dog næppe tvivl om, at danske jægere kan gavne den danske såvel som den internationale jagtsag, hvis de gør som SCI anbefaler og tænker sig om inden de deler deres oplevelser på de sociale medier.
Når først indholdet er publiceret på nettet, er det meget vanskeligt at trække det tilbage igen.
Alt afhænger af øjnene der ser og jægere og ikke jægere kan tolke det samme billede meget forskelligt.
Blodige billeder af nedlagt dyr, som med tungen ude af munden fremvises for fotografen, kan i følge SCI sende signal om, at jægeren ikke respekterer det nedlagte vildt. Den slags billeder bør jægerne derfor undgå ligesom de bør overveje om de opstillede trofæbilleder kan sende uønskede signaler.
SCI nævner ikke eksempler, men man kan spørge om et billede af en jæger, der sidder på toppen af en nedlagt giraf, er egnet til de sociale medier? Eller om det er mere egnet til ens private fotoalbum? Den slags spørgsmål kan man godt rejse overfor sig selv inden man trykker på upload og deler billedet.
En decideret facitliste for hvad der er egnet, og hvad der ikke er, findes ikke. Det er en mavefornemmelse og SCI opfordrer ikke til, at man helt undgår jagtbilleder på de sociale medier. Blot at man tilgår ens billeder med en kritisk tættekam inden man deler dem.
SCI understreger, at man kan undgå mange unødige konflikter og hadefulde bemærkninger, hvis man bruger et par minutter på se på de private indstillinger i de medier, som man anvender.
Er de på plads inden man poster sine billeder og videooptagelser risikerer man ikke at få sine lovlige og bæredygtige jagtoplevelser spoleret af kritiske og måske ligefrem hadefulde bemærkninger.
Det anbefales, at man skifter sine private indstillinger, så kun venner kan se ens indlæg. Indlæg er dermed begrænset til venner og desuden kan søgemaskiner uden for Facebook ikke linke til ens profil.
SCI mener ligeledes man bør skifte sine indstillinger, så kun venner kan sende til ens tidslinje, hvis man vel at mærke kender alle sine Facebook-venner. Ellers bør man sætte sin opsætning så ingen kan tilføje kommentarer.
Endelig tilrådes det man skifter sin indstilling, så kun venner kan følge ens gøren og laden på de sociale medier. Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 127)