Den tyske CIC-delegation er bekymret for jagtens fremtid i landet, efter at visse politiske partier i flere delstater har varslet grundlæggende ændringer af jagtloven. Overordnet mener CIC-delegationen ikke, at ændringerne vil øge biodiversiteten – snarere tværtimod.
Den tyske CIC-delegation er dybt bekymret for jagtens fremtid i landet, fordi visse politiske partier i flere tyske delstater, navnlig Nordrein-Westfalen, har planer om grundlæggende ændringer i jagtmønstret.
På CIC-delegationens forårsmøde 31. marts i Wiesbaden var de potentielle ændringer af jagtrettighederne i Tyskland det ubetinget vigtigste emne.
“Et betydeligt antal af de påtænkte begrænsninger af jagt og det ligeledes påtænkte stop for jagt på en lang række vildtarter, men især den påtænkte overførsel af vildtarter, der allerede er beskyttet året rundt, til lovgivningen om naturbeskyttelse er overvejende ideologisk motiveret. Dette vil ikke betyde en større, men derimod mindre mangfoldighed i naturen”, mener Dr. Jens-Jürgen Böckel, leder af den tyske CIC-delegation og føjede ifølge et nyhedsbrev fra CIC’s hovedsæde i Ungarn til, at den foreslåede jagtfredning af rovdyr hele oplagt vil udgøre en potentiel trussel i forhold til jordrugende fugle såsom agerhøns og lærker, men også for harer er et jagtstop for rovdyr en oplagt ulempe.
Udover for jægere, påpeges det, vil de foreslåede ændringer påvirke jordbesiddere og landmænd i særdeleshed, idet ændringerne vil krænke disse ejendomsrettigheder. Ændringerne vil gøre udlejning af mange jagtarealer umulig, hvilket vil være forbundet med betydelige økonomiske tab for en lang række landmænd.
Desuden forudses det, at de foreslåede ændringer vil fjerne jægeres og landmænds lyst til at involvere sig i og investere i naturbevarelse, og at resultatet uvægerligt må blive, at finansieringen overtages af offentligheden og altså dermed tyske skatteydere.
Kun få personer, menes det, er vidende om, at en vildtart der forvaltes af jagtloven, ikke altid kan jages. Landmænd og jægere er imidlertid direkte ansvarlige for deres beskyttelse. Men deres overførsel fra jagtloven til loven for naturbeskyttelse vil på ingen måde forbedre deres status, fordi ingen jægere og landmænd længere vil føle et personligt ansvar for dem, når omkostningsbyrden vil blive pålagt skatteyderne.
Som part i Convention on Biological Diversity – CBD – er Forbundsrepublikken Tyskland forpligtet til at bevare mangfoldigheden af vildtarter i den tyske natur. Beskyttelse af naturressourcer og bæredygtig udnyttelse, herunder jagt, er ligeværdige søjler i konventionen. Det fremhæves, at jagt i Tyskland er internationalt anerkendt som en form for bevaring. De planlagte ændringer i lovgivningen vil, forudses det, i høj grad begrænse dens anvendelse og implicit de beskyttelsesforanstaltninger, der er knyttet hertil, og ville derfor være til skade for biodiversiteten.
“De foreslåede ændringer er derfor i strid med ånden og formålet med denne konvention, og i økologisk forstand er de ikke et skridt fremad, men derimod et skridt tilbage”, mener Jens-Jürgen Bockel.
Udfaldet mod de påtænkte lovændringer følges af CIC-delegationen til dørs med en opfordring til tyske landmænd, jægere, skov- og jordejere i øvrigt og lystfiskere og andre involverede dele af befolkningen om, at de ved fremadrettede afstemninger og beslutninger tager stilling til, om og på hvilken måde deres ret til bæredygtig udnyttelse af vilde dyr og andre naturressourcer bør respekteres og fremmes eller begrænses af politiske partier.