Der gøres nu et forsøg på at redde det sjældne sorte egern, som formodentligt kun findes eet eneste sted i verden, nemlig på det sydøstlige Fyn.
Man ved nærmest ingenting om genetikken hos de danske egern, men i følge gamle optegnelser findes der på Fyn en sort bestand. Måske har der også altid været enkelte røde eller brune farvevarianter på Fyn, men åbenbart yderst få i gamle dage. De lysere varianter har spredt sig østover, men i lang tid var der overvejende sorte egern på Østfyn og Sydfyn.
Tilsyneladende er dette stadig tilfældet i enkelte skove i området. En af flere muligheder er, at den sorte variant på Fyn repræsenterer en oprindelig dansk form af Sciurus vulgaris (den som sidder i sin egen skygge).
Der kan være tale om gener, der udkonkurreres af gener for rød eller brun farve. Situationen kan i det tilfælde minde om den bestand af sort råvildt der findes i bestemte områder i den nordvestlige del af Tyskland. Der er i dette tilfælde tale om en mutation, såkaldt melanisme, hvorved en del af bestanden bærer gener for at blive sorte, endskønt det sorte gen er vigende i forhold til det røde gen. Skal man derfor bevare bestanden af sorte egern, må man forsøge at undgå, at de almindelige røde egern blander sig for meget med de sorte.
Et isoleret område uden egern vil derfor være en løsning som et nyt levested for en bestand af sort egern. Derfor er Langeland valgt som udsætningssted, idet der ikke i øjeblikket er nogen egern men hvor levevilkårene skønnes at være til stede. Projektet løber i hele 2010 og forventes afsluttet i december 2010.
På det tidspunkt vil projektet have kostet 650.000 kroner og over 1.000 frivillige arbejdstimer. Danmarks Naturfredningsforening er tovholder på projektet, man også Statens Naturhistoriske Museum, Århus Universitet, Danmarks Miljøundersøgelser og Skov- og Naturstyrelsen indgår i arbejdet. For at sikre, at det er sorte egern der sættes ud skal de DNA testes inden udsætningen.