I følge ny undersøgelse kan 15% omlægning af landbrugsjord til oprindelige natur redde 60% af klodens truede dyr – samtidig med, at man reducerer klodens CO2 udledning med 30%
Af Redaktionen
Verden står over for to parallelle kriser. Det skriver Illustreret Videnskab og peger på klimaforandringer og tab af biodiversitet.
Men at komme ud af disse kriser, kan virke uoverskuelig.
Men … ifølge omtale af ny undersøgelse, som tidsskriftet Nature og Illustreret Videnskab henviser til, er der en løsning på begge udfordringer, hvis man tager 15% af klodens landsbrugsjord ud af produktion.
Dermed vil man være i stand til redde 60% af verdens truede arter, påpeges det.
Samtidig vil man ”fjerne op mod 30% af den ekstra CO2, som er blevet pumpet ud i atmosfæren siden 1800-tallet, fordi den uopdyrkede natur binder mere CO2”
Skal planen blive en succes, er det dog helt afgørende, at man udtager det rigtige landbrugsjord.
Vælger man de områder, hvor gevinsten ved biodiversitet og CO2 binding er størst, kan man opnå en effekt, der er 13 gange større end hvis jorden udtages tilfældig og uden en overordnet global plan.
LÆS også: VERDENSREKORD I TRÆPLANTNING
Forskerne bygger deres konklusionen på analyser af 2.870 millioner hektar landbrugsområder, som oprindeligt bestod af skov, græsarealer, vådområder.
På den baggrund konkluderer forskernes beregningsmodel, at genoprettelsen kun for alvor vil fungere, hvis den koordineres på globalt niveau.
Undersøgelsen skal ses i lyset af FN’s advarsel om, at vi er på vej til at miste op mod en million dyrearter over de kommende årtier, hvis der ikke gribes ind.
AFRIKA VIL GENSKABE SKOV PÅ STØRRELSE MED EU